Közélet

2016.06.07. 07:42

Jótól jót tanulnak a tehetségek

Két kaposvári pedagógus tehetséggondozásban végzett kiemelkedő munkáját ismerték el rangos díjjal a budapesti Tehetséggálán.

Márkus Kata

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat a Kiváló tehetségsegítő kategóriában mindössze öten kapták meg az idén, köztük két kaposvári: Benczéné Csorba Margit gyógypedagógus, a Bárczi módszertani központ igazgatója és Gyallai Katalin, a Munkácsy gimnázium igazgatója.

A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. Azok a szakemberek kaphatják meg jelölés útján az erkölcsi és anyagi elismerést, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. A Bonis Bona-díjat az idén „Kiváló versenyfelkészítő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” és „Életműdíj” kategóriában ítélték oda, s 2016-ban először elismerést kaptak kiváló tehetséggondozó szervezetek is.



– Arra a szintre kell eljuttatnunk a gyerekeket a nyelvoktatásban, hogy a nyelv, mint eszköz legyen a birtokukban – mondta el érdeklődésünkre, az egyik díjazott, Gyallai Katalin. – Ezért is vágtunk bele, hogy a Tehetségsegítő Tanács nyelvi tagozata keretében mindenkit megkínáljunk a lehetőséggel a Szólalj meg bátran! programban. A cél érdekében össze kell fognunk, s a tanórai kereteken túl is foglalkozni kell a gyerekekkel annak érdekében, hogy életszerű helyzetekben is megtapasztalják a nyelvtudás örömét és jelentőségét. Persze egy ilyen díj mindig a közös munka eredménye, esetünkben a diákok, a kollégák és a szülők együttes elismerése.

Benczéné Csorba Margit úgy véli, a sérült gyerekek tehetséggondozása tulajdonképpen a hátrányok kompenzálása. – Óriási a pedagógusok felelőssége a tehetséggondozásban – hangsúlyozta. – A sérültek esetében az előbb elmondottak miatt, a többségi társadalomban pedig fontos, hogy megtalálják az ország számára is „hasznosítható” tehetségeket. S a pedagógus felelőssége abban is rejlik, hogy tudja átsegíteni a gyereket a nehézségeken, mert olyan nincs, hogy ilyen ne adódna.

Három év, hétszáz díjazott

A budapesti Tehetséggálán ötvenöt elismerést adtak át szakembereknek, ötöt szervezeteknek, ezenkívül három életműdíjat is kiosztottak. Életműdíjat kapott Szendrő Péter professzor, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi tanára, Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző és Singer János pszichológus, a budapesti Káldor Miklós Kollégium igazgatója. A 2013-ban alapított díjat eddig 700-nál többen kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!