Közélet

2016.06.29. 17:04

„Nem mumus!” Mentálisan padlóra küldték a nevelőszülőket

A hat éven aluli gyermekek több mint tíz százaléka még mindig otthonban él. Az összes ellátott kiskorú 64 százaléka lakik csak nevelőszülőnél.

Fónai Imre

A nevelőszülő nem vállalkozó, akit folyton ellenőrizgetni kell a hatóságoknak. A nevelőszülő ne legyen mumus. A nevelőszülő a nevelés legfontosabb pillére. Nem a nevelőszülőt kell nevelni, hanem a gyermeket! Állami feladatot látnak el, tessék hát elismerni őket ilyen módon! Orbán István, a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának elnöke mondta ezt szerdán Siófokon, a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség tizedik nemzetközi nevelőszülői konferenciáján. A somogyi gyermekvédelmi szakértőt lapunk azon sajtóhírekkel szembesítette, miszerint ismét egyre több fiatal kényszerül gyermekotthonba, egyre kevesebben vállalkoznak ugyanis nevelőszülői feladatra.



– Ez törvényszerű – állapította meg Orbán István. – A siófoki konferencián arra is emlékezünk, hogy hetven éve hozták létre az intézeti gyámság intézményét. 1946-ban sok volt a csavargó gyerek (lásd a Valahol Európában című filmet), akiket családoknál, rokonoknál nem tudtak elhelyezni. Nagy otthonokba, kaszárnyákba kerültek, ahol kellett egy közös képviselő, egy gyám. Magam is harmincnégy éven át Gyivi-vezetőként intézeti gyám voltam, azaz törvényes képviselő, gondozó és vagyonkezelő egy személyben. Ez jól működő rendszer volt, ma ellenben három-négy hatóság, szervezet ellenőrzi a nevelőszülőt, engedély kell egy fagyizásra, a zsebpénzhez való hozzányúlásra, egy külföldi útra. A nevelőszülőt ledegradálták, fiatal, tapasztalatlan hatósági emberek vegzálják, egrecéroztatják őket, csoda-e, hogy kevesen vállalják? Nevelőszülőnél 16 éves koráig a fiatalok 92 százaléka végzi el a nyolc általánost, intézmények esetében ez az arány nem éri el a 70 százalékot.

A szakminisztérium adatai szerint a hat éven aluli gyermekek több mint tíz százaléka még mindig otthonban él. Az összes ellátott kiskorú 64 százaléka lakik csak nevelőszülőnél. Egy nem régi államtitkári nyilatkozat szerint az a cél, hogy 2019-re a gyermekek 90 százaléka nevelőszülőknél éljen. Csakhogy ehhez bővíteni kéne a befogadói kört.
– A nehezebben nevelhetők részére az intézeti formát is meg kell tartani, de ezek ne hasonlítsanak elfekvőkre, szociális otthonokra – véli Orbán István. – Egyébként pedig szélesíteni kell a nevelőszülők jogait, ennek érdekében memorandummal fordulunk a kormányhoz. Az oktatási-nevelési és az egészségügyi intézményekkel a befogadó szülő kell hogy tartsa a kapcsolatot. Jogszabályokkal, hatóságilag érték el, hogy mentálisan került padlóra mára ez a hálózat. Ezen sürgősen változtatni kell! Teljes jogkörű közalkalmazotti munkaviszonyt a nevelőszülőknek!

Nő az intézetben élők száma

Jelenleg több mint nyolcezer fiatal él intézményben, az otthonok lakóinak száma egy év alatt hatszáz fővel nőtt – írta a minap a Magyar Nemzet. Míg 2013-ban 5753 nevelőszülő volt, 2014-ben csak 5417. Tavaly mindössze 59 fővel sikerült növelni a nevelőszülőknél élő 6-12 évesek számát.

Elismerés kollégánknak

Az ország minden részéből és a határokon túlról érkezett családok nyaralásával egybekötött, szombatig tartó siófoki konferencia nyitó napján Orbán István elismeréseket adott át. A Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja nevében lapunk munkatársa, Harsányi Miklós is elnöki dicséretben és a vele járó serlegben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!