Közélet

2016.07.31. 12:17

Derékpróbáló hagyománytisztelet – a kaszásokra nem volt panasz Somodorban

Immár harmadik esztendeje rendezték meg szombaton Somodorban az aratófesztivált, mely természetesen az elmaradhatatlan kakaspörkölt-főzőversennyel párosult. A júliusi kánikulában a búzatáblán és a kondérok mellett is alaposan megizzadtak a versenyzők.

Vas András

– Na, akkor Isten nevében! – kapta marokra a kaszáját a magyaregresi Fajcsi János, majd szép, egyenletes mozdulatokkal nekilátott a táblának.
Alig múlt fél tizenegy, ám már árnyékban is közel harminc fokot mutatott a hőmérő, persze a somodori határban, a szentgáloskéri Agrária Zrt. búzamezejének közepén árnyékot még véletlenül sem lehetett találni. Ennek ellenére kilenc csapat kaszása kezdte az ősi módszerrel dönteni a gabonát a tavalyelőtt újjáélesztett, a kilencvenes években Orcihoz kötődő aratófesztiválon.

– Hármas céllal elevenítettük fel a rendezvényt – magyarázta Pásztohy András, a társrendező Agrária Zrt. elnöke. – Az első a hagyománytisztelet, a tradicionális kézi aratás fortélyainak bemutatása. A második, hogy ezzel együtt a mai technológiát is megismerhessék az emberek, a harmadik cél pedig, hogy a fiatalok figyelmét felkeltsük a mezőgazdaság iránt, ugyanis generációváltás előtt áll az ágazat. Ezért vonultattuk fel a gépparkot, lássák, milyen a modern mezőgazdaság. Szerencsére úgy tűnik, akad is érdeklődő, persze ezért magunk is teszünk, hiszen cégünk részt vesz a Kaposvári Egyetem duális képzésében, és persze a szakképzésben is.
– Búza, búza, búza, de szép tábla búza – vonultak a kaposszerdahelyi asszonyok előéneklése mellett a földre az aratóbandák, ahol előbb – a tűző napon fekete reverendában... – Csertán Bálint plébános áldotta meg a termést és betakarítóit, majd a polgármesterek suhintottak néhányat, amolyan reprezentációs célból.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ki kér egy kortyot a munka előtt?
[/caption]

– Látszik, az idősebbek még anno maguk is arattak , a középkorúak láttak ilyet, a fiatalok pedig most mutatkoznak be a kaszának – jegyezte meg egy szakértő bámészkodó. A valódi kaszásokra viszont nem lehetett panasz, értő kézzel forgatták a szerszámot, s az sem zavarta őket, hogy az elmúlt napok esői-viharai kissé megdöntötték a termést.

Mögöttük a marokszedők és a kötözők szorgoskodtak, s rajtuk is látszott, anno bizony még „élesben” szereztek gyakorlatot. A somodori Ilus néni még a kötözőre is figyelt, s bár láthatóan élvezte a nyüzsgést, elismerte: nagy szerencse, hogy ma már gépek dolgoznak az ember helyett a földeken...
– Igyál egy kortyot, komám, jobban fog menni! – hangzott fel újra és újra a kínálás, ám a traktát a többség a hőség miatt visszautasította. – Ááá, egyenes sort kell vágnom – tolta el az illatos mézes barackot a somogyaszalóiak kaszása is, amikor egy sor végeztével, kaszafenés közben tolták az orra alá a butykost.
– Gyuri bácsi, jó a gatyája! – intett oda egy öregnek valamelyik falusi ismerőse, mire a szólított kaszás széttárta a kezét: – Az asszony azt mondta, ide ezt kell felvenni. Nem mondhattam ellent, pedig elvileg én vagyok az első kaszás...
A hagyományos aratásnak mások is megadták a tiszteletet, a többség autentikus paraszti gúnyában izzadt a búzamezőn. Míg ők dolgoztak, a bámészkodók szép lassan megeszegették az aratókosarak tartalmát: jóféle házi kenyeret, kolbászt, szalonnát, hagymát, paprikát, paradicsomot, pogácsát kínáltak körbe a kötözők és marokszedők, s bizony, néha még a zsűri is elfogadott egy-egy falatot.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Unoka a búzatáblában
[/caption]

– Az aratóeszközök milyenségét, a kaszás munkáját nézzük, utóbbinál, hogy mekkora tarlót hagy, s mennyire könnyíti a marokszedők munkáját – mondta Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági termelők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az ítészgrémium tagja tábláról-táblára járva. – Persze a szedést és a kötözést is pontozzuk, s hogy mennyire szabályos a kereszt, vagyis hogyan lettek összehordva a kévék.
Míg a zsűri értő szemmel vizslatta az aratókat, a kaszások egyre többször álltak meg fenni – nem is feltétlenül a csorbuló él, sokkal inkább a merevedő derék miatt... De dolgoztak serényen, ám a vége felé vélhetően már az ebédre a kondérokban rotyogó vadpörkölt, valamint egy jóféle fröccs vagy sör járt az eszükben.
Délután aztán kipihenhették az aratás fáradalmait, a nagysátor hűsében hagyományőrző csoportok, a Megarox szórakoztatták az immáron sokszázas közönséget, a gyerekek pedig Pásztohy Pankával rajzolhattak. Ekkorra már elkészült a tizenegyféle kakapörkölt is: az aratófesztiválhoz ugyanis gasztroviadal is társult.
– Reméljük, nálunk marad! – mutatott a tavaly elnyert kupára Kukuly Sándor Mihály, aki három kakasból, s fél-fél kiló taréjból és heréből rottyantott pörköltet. A kisgyalániak zellerrel vadították a sajátjukat egy régi szakácskönyvben talált recept szerint, a gölleiek pedig kendermagos pörköltet főztek, melybe titkos összetevők is kerültek.
– Megkóstoljuk, aztán kiderül, mi kell még bele – magyarázta Kovács Ernőné. – Na, az lesz a titok...

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Készül a pörkölt
[/caption]

A többség nokedlivel vagy csuszával tálalta a zsűrinek a fogásokat, persze nem bolti tésztából, hanem helyben készítettből. S hamarost a zsűrit is többen szánták, mint irigyelték: végig kellett kóstolni az összes remekművet, ami legalább annyira embert próbáló feladatnak tűnt, mint a délelőtti aratás.
– Menjetek, mozogjátok le a felesleget! – intett a tarló felé egy jóakarójuk. – Kaszát találtok eleget...



Ismét orci siker az aratóknál


Az aratófesztiválon a zsűri végül az orciak teljesítményét értékelte a legjobbnak, a második helyen Somodor végzett, a harmadikon pedig a magyaregresiek csapata zárt. A legjobb kaszásnak, ahogyan egy évvel ezelőtt is az orci Rozina Lászlót választották holtversenyben a kaposszerdahelyi Sovány Györggyel. A legjobb marokszedő címet a somodori Bank Istvánné érdemelte ki, míg a legjobb kötöző a zselickislaki Verb Józsefné lett.
A szántóversenyben az 1. kategóriában – az ágyekések között – a szentgáloskéri Budai József diadalmaskodott, megvédve ezzel tavalyi címét, a 2. kategóriában – váltvaforgató eke – a somodori Bank István győzött, aki tavaly a harmadik lett a viadalon.
A kakaspörkölt-főzőversenyben a fonói Őszi Fény csapata készítette a legjobb ételt az ítészek szerint, a második helyen Gölle csapata, a harmadikon a Kazsoki Margaréta pörköltje zárt, akik tavaly a legkreatívabb étel díját mondhatták magukénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!