Közélet

2016.07.11. 18:51

Közokirat-hamisítás miatt feljelentés a Homatech ellen

Feljelentést tett egy kaposvári magánszemély a megyeszékhelyre tervezett gumiabroncs-feldolgozóval kapcsolatban: a lapunkhoz eljuttatott dokumentum szerint a Fővárosi Főügyészséghez, illetve a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

Vas András

Az indoklás szerint a Homatech Zrt. számtalanszor úgy nyilatkozott nagy nyilvánosság előtt, hogy rendelkezik ISCC nemzetközi minősítő szervezet tanúsítványával, melyet a cég a honlapján is feltüntetett. A feljelentő szerint azonban az ISCC az idén január 12-én megváltoztatta a dokumentum tartalmát, melyből kikerült a biodízel olaj gyártási jogosultsága. A Homatech Zrt. azonban június 29-ig továbbra is az érvénytelen tanúsítványt tartotta fenn, rendre erre hivatkozott, s ennek segítségével nyerte el a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás minősítést. A magánszemély büntetőfeljelentésében kiemelte: az ismeretlen tettes vagy tettesek ezzel tehát nemcsak a nagy nyilvánosságot tévesztették meg, de a magyar kormányt is, mely joggal hihette, a beruházó törvényes engedélyekkel rendelkezik, hiszen széles körben ezt propagálta. 



A feljelentés szövege kitért rá, mivel kiemelt nemzetgazdasági beruházásról van szó, emellett a létesítendő üzem 70-75 ezer ott élő egészségének, valamint a környezet kárásításának kockázatával jár, így megvalósul a társadalomra különösen veszélyes az elkövetői magatartás, hiszen a hamis okiratok azt a látszatot keltik, a cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel és szakértelemmel.

- Nem tudtam a feljelentésről – felelte megkeresésünkre István Gábor, a Homatech Zrt. vezérigazgatója. – A cégünk internetes oldalán is megtalálható ISCC EU-tanúsítvány egyértelműen igazolja, hogy a dunaszerdahelyi üzem a benne működő technológiával együtt megfelel az Európai Bizottság által elfogadott, a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv szabályainak. Az értelemszerűen nem a Homatech Recycling Zrt., hanem az üzemeltető szlovákiai Dron Industries s.r.o. nevére kiállított dokumentum a bizonyíték a gumihulladék-feldolgozási eljárás fenntarthatóságára. A tanúsítvány érvényességét és hitelességét társaságunk kérésére mind a tanúsítási eljárást elvégző Bureau Veritas, mind a dokumentumot elismerő és hitelesítő ISCC is megerősítette. Ezeket a nyilatkozatokat weboldalunkon nyilvánosságra is hoztuk. Cégünk ezúton is elítél minden olyan próbálkozást, amely megkérdőjelezi a nemzetközileg elismert tanúsító szervezetek által kiállított és többszörösen is megerősített dokumentumok hitelességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!