Közélet

2016.08.13. 17:09

Magyar virtus Szárszón: lányok, tényleg k...a nehéz!

Hat nehéz, homokkal teli zsákot, nem kevesebb, mint 370 kilót kellett megemelni két- és négyfős csapatoknak, talán ez volt a legemberpróbálóbb feladat szombaton a balatonszárszói strandon, a nyomban azt követő szellemi totónál mindjárt fújhattak is egyet az első Kárpát-medencei virtusvetélkedőre nevezett alakulatok.

Fónai Imre

Balatonszárszó a szezon elején adott otthont az első Kárpát-medencei halászléfőző versenynek, s most, a szezon vége felé íme egy újabb, szintén hagyományteremtő rendezvény.

A négy batéi hölgy majdnem másfél percen át meg tudta tartani a homokzsákokat, ekkor még azt hittük, ezt nem lehet felülmúlni, de utánuk a somogyi katasztrófa-védők csapata következett. Két férfiú vállalkozott először a próbára közülük, mondta is egyikük utána, hogy „lányok, tényleg k...a nehéz, ha nem megy, ne csináljátok”. A hölgy négyes kedvét azonban nem lehetett elvenni, kár is lett volna, hiszen két percnél is tovább bírták.Tekintélyes vállakkal bíró, kigyúrt úriemberek következtek, s amikor a bíró érdeklődött, hogy „ők is a katasztrófa-védőkhöz tartoznak-e, merthogy rajtuk nincs piros egyenpóló”, a többiek készek voltak a válasszal: persze, mert akkora pólót nem találtak, ami rájuk ment volna. A „különleges egység” lazán, bőszen rágózva, egy percnél valamivel tovább tartotta a nehéz súlyt.

Könnyebb erőpróba volt a csapatoknak a füvön sikló sítalp-tandem, vagy az ügyességi kerékpározás. Ha már Balaton, akkor egy kör vízibiciklizés is várt rájuk, nem volt egyszerű késsel célba dobni, de autógumit hajítani, petrencés rudat tartani, vagy farönköt hengergetni sem.

Az emlegetett somogyi egységek mellett ott voltak a szárszói strandon a diósi fokhagymások, a zsanaiak Bácsból, az ecsencsiek Szatmárból, a felpéciek Győr-Sopron megyéből, sőt, a BKV egy csapata, a Cinkotai TTE (technikai- és tömegsport egyesület) is.

Ezek is érdekelhetik