Közélet

2016.10.12. 21:39

Az ellenzék bírósági felülvizsgálatot kért a népszavazásról

Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kaposvári Törvényszékhez a helyi választási irodán keresztül a kaposvári közgyűlés ellenzéki képviselői – és a megyei képviselő-testület jobbikos tagja, Takács Richárd – az önkormányzat hétfői, a Homatech Zrt. által a megyeszékhelyre tervezett gumiabroncs-feldolgozójával kapcsolatos helyi népszavazást elrendelő döntése ellen.

A. V.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a kaposvári közgyűlés azután szavazta meg a referendum kiírását, hogy a törvényszék megsemmisítette azt a korábbi, augusztus végi döntést, amikor is a város arra hivatkozva, hogy a népszavazásra bocsátott kérdés okafogyottá vált – az önkormányzat felbontotta a Homatech-szerződést -, úgy határozott, nem írja ki a referendumot. A bíróság – ahová azért került az ügy, mert azt megtámadták – szerint viszont a képviselőknek – miután összegyűlt az ügyben a kellő mennyiségű aláírás – nem volt mérlegelési joguk, s kötelezte a képviselő-testületet a referendum elrendelésére. A hétfői rendkívüli közgyűlésen a képviselők meg is hozták új döntésüket, s 18,2 millió forintot hagytak jóvá a helyi népszavazás költségeire.



Az ellenzéki képviselők már akkor jelezték, elkészítettek egy felülvizsgálati kérelmet – melyet bemutattak a közgyűlésen –, s ígérték, benyújtják a bírósághoz.
– Hisszük, hogy a törvényes utat betartva, a Törvényszék okafogyottságot megállapító határozatával is van arra lehetőség, hogy elkerülhető legyen a helyi népszavazás – mondta Pintér Attila szocialista városatya –, és ezzel együtt ne kelljen feleslegesen elkölteni a kaposvári költségvetésből 18 millió forintot. Korábban az okafogyottságot látva sem vonhattam vissza a kezdeményezést, ugyanis a népszavazásról szóló törvény az aláírásgyűjtő ív benyújtását követően azt a szervező számára sem teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!