Közélet

2016.11.18. 17:38

Nagy gyermekotthonok helyett nevelőszülőket és családokat

Az intézeti gyámság intézménye bevezetésének 70. évfordulója alkalmából Kaposváron tartotta emlékülését a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség (MAGYISZ) valamint a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja (CSZNK) pénteken.

Márkus Kata

A jubileumi ülésen szó esett egyebek mellett a gyermek- és ifjúságvédelem aktuális kérdéseiről, problémáiról. Arról, hogy országszerte kevés nevelőcsalád van, azok száma nem tud lépést tartani a nyugdíjba vonuló nevelőszülők számával. Ugyanakkor napjainkban a legfontosabb törekvés a gyermekvédelemben, hogy minél több gyermek nevelkedhessen családban.
Az emlékülésen ajánlást fogalmaztak meg a megyei jogú városok irányába, s elismeréseket is átadtak.

– Napjainkban a legfontosabb törekvés a gyermekvédelemben, hogy minél több gyermek nevelkedhessen családban, s ez a tendencia erősödik – emelte ki Sziszák Katalin, a MAGYISZ alelnöke a gyermek-, és ifjúságvédelem aktuális kérdéseiről tartott előadásában. – Jelenleg országos szinten az állami gondoskodásban lévő gyerekek átlagosan 66 százaléka él nevelőcsaládban. A nagy gyermekotthonok kiváltása folyamatban van.
Sziszák Katalin szerint nehéz azt megmondani, vajon mikorra fog odáig eljutni a rendszer, hogy véglegesen megszüntessék a nagy nevelőotthonokat, amelyekből egyre-másra érkeznek visszaélésekről szóló hírek. – Annyi azonban bizonyos – mondta az alelnök –, hogy vannak pályázati kiírások, amelyek segítik a nagylétszámú gyermekotthonok kiváltását. Hogy ez mikorra valósulhat meg, az leginkább pénzkérdés.
Sziszák Katalin a gyermekvédelem legnagyobb problémájaként említette, hogy nem jelentkezik elegendő nevelőszülő. – Sajnos a nevelőcsaládok számának változása nem tudja követni azt, amilyen ütemben nyugdíjba mennek az idősebb nevelőszülők – hívta föl a figyelmet. – A toborzás egy időre ugyan hozott eredményt, ám minden megyének folyamatosan toborozni kell ahhoz, hogy pótolni tudjuk a kieső nevelőszülőket. S azt is tudni kell, hogy ez nem feltétlenül pénzkérdés. Ugyanis azokon a településeken, ahol van hagyománya a nevelőszülőségnek, ott bátrabban vállalkoznak erre a feladatra a családok. Fontos ugyanis, hogy a leendő nevelőszülők ismerjék az ezzel járó feladatokat, ne féljenek tőle. A mi feladatunk pedig az, hogy mindenütt ott legyünk, s minél több helyen tudjuk elmondani, mivel jár a nevelőszülőség.

A gyermekvédelmi rendszerből felnőttként kikerülő fiatalok további sorsát firtató újságírói kérdésre válaszolva Sziszák Katalin azt mondta: meg kell jegyezni, hogy a gyermekvédelmi szakellátás személyi feltételei sajnos még nem teszik lehetővé, hogy külön szakember foglalkozzon az utókövetés kérdéseivel. – Az ezzel kapcsolatos tanulmányok ma arról szólnak, hogy a nevelőcsaládokban élő gyerekeknél pozitívabbak a beilleszkedéssel, szocializációval kapcsolatos tapasztalatok – mondta az alelnök. – Ám azt is tudni kell, hogy ezek a gyerekek általában eleve hendikeppel indulnak intézeti társaikhoz képest, hiszen többnyire a kevesebb problémával küzdők kerülnek nevelőcsaládokhoz, nehéz hát így megítélni ezt a kérdést.


Irányítóvárosokat!


Kocsis Jánosné, a MAGYISZ elnöke és Orbán István, a CSZNK elnöke adott át elismeréseket a pénteki emlékülésen. A Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának díját Kaposvár város nevében Borhi Zsombor alpolgármester vette át. Elnöki dicséretben részesült Burián Károly, a Kapos Televízió szerkesztő-riporter, műsorvezetője, Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója valamint Némethné Tóth Zsuzsanna, az OTP Bank képviseletében. A legrangosabb elismerést pedig Sziszák Katalin, a MAGYISZ alelnöke kapta az idén a gyermekvédelemben végzett kiváló munkájáért.
Orbán István, a CSZNK elnöke ajánlást is megfogalmazott a megyei jogú városok felé, ennek lényege, hogy valamennyi városban legyen egy-egy központ, ahonnan a család- és ifjúságvédelmi rendszer irányítását végeznék.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!