Közélet

2016.11.26. 15:39

Siófok ünnepelt: jégpályanyitás a városnapon - fotók

Siófokon hagyományosan advent első vasárnapja előtt két nappal, a városnapon gyúlnak fel az ünnepi fények; így történt péntek este is, továbbá jégpályát nyitottak a Fő téren, a városnapi ünnepségen pedig Matyikó Sebestyén József özvegye és leánya vehette át a posztumusz díszpolgári kitüntetést.

Fónai Imre

– Nem szabad elfelejtenünk egyetlen pillanatra sem, hogy ez a város nem csak úgy lett – emlékeztetett a Kálmán Imre Kulturális Központ színpadán Lengyel Róbert siófoki polgármester, aki elárulta: egyidős a várossal, hiszen a várossá avatás évében, 1968-ban született. – Kétségtelenek Siófok jó földrajzi adottságai, de elődeink és kortársaink végtelen sok erőfeszítésének eredménye is, amit manapság látunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fényben nincs hiány
[/caption]

Elsősorban a városvezetés felelőssége, hogy ezekre a stabil alapokra építsünk tovább. Építsünk, és ne romboljunk. Minden körülmények között együtt kéne dolgoznunk és nem egymás ellenében. A józan többségnek nem szabad hagynia, hogy a manapság mindent átszövő, vagy átszőni készülő egyéni, vagy épp pártpolitikai érdekek e gyönyörű örökségünk, a mi városunk, Siófok további fejlődést feláldozzák a politika oltárán. Mert azt nem érdemli sem a város jelenlegi lakossága, sem pedig elődeink.

A siófoki képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet adományozott Matyikó Sebestyén József író-költő-etnográfus helytörténésznek, a Kálmán Imre Múzeum egykori igazgatójának, aki két éve hunyt el. Siófokért érmet vehetett át Dömötör István, a nyugdíjas egyesület korábbi vezetője, a Sió áruház hajdani igazgatója, Inczeffy István kórház-főigazgató és Nagy János, az NHSZ Zöldfok Zrt. divízióigazgatója. Siófok barátja kitüntetésben részesült Simon László, a Somogyiak Baráti Körének elnöke.

A városi ünnepség után, mielőtt kigyúltak volna az adventi díszkivilágítás fényei, stílszerűen operett-jégvarázs avatta fel a főtéri műjégpályát, mely valójában nem jég, hanem egy új technológia, vízzel és síkosító anyaggal „kezelt” műanyag. Az első adventi gyertyát Lengyel Róbert polgármester és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő gyújtotta meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Siófok ünnepi díszben, nézze meg a galériát is!
[/caption]

Szapudi-asztal paddal, hatalmas tölgyfa-könyvvel

A helyi civil szervezetek pénteki jótékonysági vásárával nyílt meg a karácsonyig tartó főtéri vásár Siófokon. A Hé! (Helyi Érték Egyesület) szervezésében közel harminc siófoki és térségbeli alkotó mutatkozott be a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján nyílt kiállításon, az aulában pedig mézeskalács Siófok látható, óvodások és kisiskolások formázták meg a város középületeit. Ugyancsak a Hé! kezdeményezésére köztéri alkotást, Szapudi-asztalt avattak paddal az ország második városi újságja, a harminc éve indult Siófoki Hírek alapító főszerkesztője, Szapudi András emlékére ott, ahol az első szerkesztőség működött. Gyarmati László egyesületi elnök köszöntő szavaiból az is kiderült: Horváth Gergely helyi fafaragó készítette tölgyfából a hatalmas könyvet, mely az író-újságíró egyik novellájára, a Gyilkos szarvasra emlékeztet. Szapudi, a régi vágású, cikkeit is irodalmi igénnyel megfogalmazó riportista hosszú évekig a Somogyi Néplapnak is munkatársa volt.

Ezek is érdekelhetik