Közélet

2016.11.23. 19:25

Várni a vizsgálatra, műtétre, de miért? Íme, a kórház válaszai

A Sürgősségi Betegellátó Centrumban az ellátásra jelentkező betegek vizsgálata és azt követő ellátása nem érkezési sorrendben történik.

Márkus Kata

A közelmúltban indította útjára a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap új közös kezdeményezését Mi legyen az újság? szlogennel. Ennek keretében olvasóinkat kértük meg arra, küldjék el témajavaslataikat, írják meg, miről olvasnának szívesen lapunkban, illetve internetes portálunkon. Legutóbb az egészségüggyel kapcsolatban vártuk olvasóink kérdéseit. Melyekre a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése írásban juttatta el válaszait szerkesztőségünkhöz.



Többen kérdezték, hogy miért kell órák hosszat (indokolatlanul) várakozni a sürgősségin?
– A Sürgősségi Betegellátó Centrumban az ellátásra jelentkező betegek vizsgálata és azt követő ellátása nem érkezési sorrendben történik – közölte megkeresésünkre a kórház vezetése. – A betegellátás sorrendjét a beteg állapotának súlyossága határozza meg. Sajnos sok éves probléma, hogy az indokolatlanul sürgősségi ellátásra érkezők száma növeli a várakozási időt, vagyis a betegek egy része nem a járóbeteg-ellátást, a háziorvosi ellátást keresi fel akár hónapokra visszanyúló panaszaival, hanem a soronkívüliség lehetőségét kihasználva, időnként több hetes panaszokkal jelentkeznek sürgősségi ellátásra. Tény, hogy ezzel a valóban sürgősségi ellátásra szorulók kezelését nehezítik.

– Arról is érdeklődtek olvasóink, vajon az orvosok, ápolók hozzáállása, miért flegma, lekezelő a Sürgősségi Betegellátó Centrumban?
– Számtalanszor jeleztük, hogy az intézmény csak konkrét eseteket, panaszokat tud kivizsgálni, de a szolgáltató, betegközpontú szemléletű tevékenység és a megfelelő hozzáállás, hangnem a szakmai ellátáson túl elvárás mind az orvosoktól, mind a szakdolgozóktól – válaszolták. – A Sürgősségi Betegellátó Centrum leterheltsége kiemelkedően nagy (részben a fent jelzett probléma miatt), de a munkatársak igyekeznek türelemmel, empátiával hozzáállni a nem feltétlenül sürgősségi ellátást igénylő, vagy szociális eredetű esetekhez is.

– Miért kell hónapokat várni a vizsgálatok előtt? A szemészetre például fél éves várólista van – jelezték olvasóink.
– Várólistát egyes műtétek elvégzéséhez kell vezetni, ebben az elmúlt egy év alatt jelentős csökkenést sikerült elérnie az intézménynek – reagált a kórház. – Gyakorlatilag egyedül egyes ortopédiai beavatkozásokra van jelenleg várólista az intézményben, ami jó teljesítmény más kórházakkal összevetve. Bizonyos vizsgálatokra előjegyzést a járóbeteg ellátásban alkalmazunk, így például a szemészet területén is. A szakterületek többségénél 4-500 ezer főt jelent az intézmény területi ellátási kötelezettsége. A magas betegszám mellett az egyre növekvő humánerőforrás-hiány nem helyi sajátosság, országos tendencia.

– Mire jó az időpontkérés, amikor nem tudják tartani az időpontokat? Erről is érdeklődtek olvasóink.
A kórház vezetése válaszában kitért arra, hogy általánosságban az intézmény tudja tartani az adott időpontokat, de vannak sürgős esetek, melyek felboríthatják az előre tervezett, úgynevezett elektív sorrendet,  illetve egyéb, előre nem látható vis maior esetek kedvezőtlenül befolyásolhatják az előre eltervezett munkafolyamatokat.

– Megkérdezték azt is olvasóink, miért vannak egyes szakterületeken olyan nagy várólisták, illetve hogy mit tesz a kórház vezetősége az ápolók megmaradásáért?
– Egyes betegségtípusban (elsősorban mozgásszervi betegségek) szenvedő betegszám egyre nagyobb emelkedést mutat, ennek megfelelően e szakterületek leterheltsége napról napra nő – válaszolták. – A rendelkezésre álló humánerőforrás befolyásolja az ellátásra várakozás időtartamát. Ugyanakkor mindent megtesz a kórház az ápolók megtartásáért, amit a lehetősége, a jelenleg rendelkezésre álló gazdasági és egyéb körülmények lehetővé tesznek, a kormányzat által biztosított lehetőségeken túl is (többek között kollektív szerződésben szabályozva azokat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!