Közélet

2016.12.25. 16:55

Hanuka karácsonykor: „nincs teológiai jelentősége”

Az idei karácsony érdekessége, hogy az időpontja egybeesik a hanukáéval, vagyis az egyik legfontosabb zsidó ünnepével.

K. G.

A hanuka a fények ünnepe, a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke a 70. életévét is betöltötte már, de nem emlékszik arra, hogy a naptár szerint egy időben tartották volna a két ünnepet.



– A karácsony mindig ugyanarra a napra esik a naptárban, de például a húsvét vándorol, mert holdnaptárhoz igazodik. A zsidó naptár is egy korrigált holdnaptár, mert a zsidó ünnepek jelentős része a mezőgazdasághoz kapcsolódik – magyarázta Róna László. – A hanuka meghatározott napra esik, de nem a Gergely-naptár, hanem a zsidó naptár szerint. Általában a pészah és a húsvét esik egybe, de arra nem emlékszem, hogy a karácsony és a hanuka ennyire pontosan egy napon lett volna. Bár véleményem szerint ennek teológiai jelentősége nincsen.

Róna László hozzátette: készülnek a hanukára Kaposváron is, ám a megyeszékhelyen elöregedett a zsidóság, kis túlzással a 60 pluszos korosztály az „ifjúságot” jelenti körükben. A gyermekeik elmentek Kaposvárról tanulni, és a többség nem tért haza. Ezért a szülők utaznak hozzájuk a hanukára, tehát klasszikus értelemben nem otthon ülik a nyolc napos ünnepet, amelyről istentisztelet keretében emlékeznek meg. 

Adományt vittek Kárpátaljára

A keresztények számára is érdekes a két ünnep azonos időpontja, ám különösebb jelentőséget ők sem tulajdonítanak ennek.
– Azt gondolom, hogy a hanuka egy speciálisan zsidó ünnep, a karácsony pedig egy keresztyén ünnep. Annak semmilyen vonzata sem lehet, hogy az idén egybeesik az idejük, mert mindenki a saját hagyományainak és teológiai felfogásának megfelelően tartja meg az ünnepet – felelte kérdésünkre Bellai Zoltán, kaposvári református lelkész. – Mi a szokásos módon készülünk a karácsonyra. Adományt vittünk Kárpátaljára gyermekeknek és időseknek egyaránt, és szenteste délután is gyerekekkel ünneplünk a kaposvári templomban. Karácsony két napja alatt istentiszteleteket tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!