Közélet

2017.01.03. 13:22

Csúszkálni veszélyes: recseg-ropog a Balaton jege

Tükörjég borítja a Balatont, a parti sávban az elmúlt napokban már tömegek korcsolyáztak. Néhol még recseg a jégfelület, nem árt az óvatosság.

Krausz Andrea

A vízirendőrök is tapasztalják, hogy a kisvízű, zárt öblökben már sokan korcsolyáznak, de összességében a Balaton jege életveszélyes. Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy 4-6 centis jégvastagságot mértek a kikötőkben és a strandok területén. Ez a vastagság azonban még nem bírja el egy, vagy több felnőtt ember súlyát. A jégnek szilárdnak és homogénnek kell lennie, amit általában 10 centiméteres vastagság felett ér el.

A szél és a havazás is ronthat a jég állapotán


Kedden 7 centiméteres jégvastagságot mértek a meteorológusok a siófoki obszervatórium előtt. Csütörtökön egy erős hidegfront érkezik, a 70-80 km/órás, viharos szél eltörheti a jégtáblákat – mondta Horváth Ákos, a siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője. A szél hatására az egyik tábla a másik alá csúszik, kisebb jégtorlaszok, nyílt vízi területek is kialakulhatnak. A nagy hidegben ezek újrafagynak, de vékonyak lesznek. A meteorológus hangsúlyozta: pénteken hideg levegő érkezik, a jég tovább hízik, a Balatonnál a nappali maximum -5 fok, a hajnali hőmérséklet -15 fok körül várható. Vasárnapra némi havazás is lehet, ami hőszigetelő hatással bír, így a mostani kemény jég meggyengülhet.

Horváth László felhívta a figyelmet, hogy rossz látási viszonyok mellett tilos a szabad jégen tartózkodni, s tilos a kikötőkben, veszteglőhelyeken a jégre menni. Ugyancsak tiltott járművel ráhajtani a jégre. A vízirendészet vezetője azt ajánlja, hogy ha kellően vastag lesz a jég, akkor is kijelölt helyen korcsolyázzunk, ahol biztonsági eszközök is rendelkezésre állnak. A parttól ne távolodjunk el és ne tartózkodjunk egyedül a jégen. Legyen nálunk feltöltött mobiltelefon (lehetőleg vízhatlan tokban) és baleset esetén hívjuk a 112-es segélyhívót, vagy a 1817-es vízirendészeti segélyhívó számot.

A komp továbbra is közlekedik


Egyelőre nem befolyásolja a balatoni komp közlekedését a jegesedés. A hajók 7-8 centis vastagságig képesek áttörni a jégpáncélt. Jelenleg 5-6 centi vastag a Balaton jege, Tihany és Szántód rév között azonban mindössze 1-2 centire fagyott be a víz ma reggelre, amit az első kompjárat minden gond nélkül áttört, az egész napos közlekedés hatására pedig a kompok útvonalán nem is igen fagy vissza a víz, ennek köszönhetően a járatok is zavartalanul közlekednek a két part között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!