Közélet

2017.01.20. 07:02

Jégdugó és elfagyott mérők: víz volt, hol nem volt az extrém hidegben

Tovább húzódik Vízvár, Bélavár és Heresznye ivóvízproblémájának tartós rendezése, az ellátás biztosítása az elfagyott mérőórák miatt csak nehezebb lett, a szolgáltató derekas küzdelme ellenére néhanap vízhiánnyal is szembe kellett nézniük a fogyasztóknak.

Szűcs Tibor

Egyszerűen eltűnt a nyomás

– Január első hetében, illetve az utóbbi napokban is többször előfordult átmeneti vízhiány Vízváron és környékén – mondta megkeresésünkre Kozma László polgármester, aki településvezetőként tavaly nyár óta küzd a vízellátás problémáival, amikor is a faluban működő kút – mely nem mellékesen Vízvár mellett Bélavár és Heresznye 700 fogyasztóját is ellátta – tönkrement. Mint ahogyan többször megírtuk, a szolgáltatásért felelős Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) maximális odafigyelés mellett tartálykocsikkal tölti fel a rendszert a vízvári és hersznyei víztornyokon keresztül, ám ennek ellenére az ellátás az extrém hidegben komoly akadályokba ütközött. Főként a reggeli órákban észlelték több helyen is, hogy egyszerűen nem jött víz a csapokból, a hiba oka az volt, hogy több fogyasztási helyen is elfagytak a vízmérőórák, s így hiába töltötték fel napközben a tartálykocsik a hidroglóbuszt, ha az elfolyt, s a napi szükségletet jelentő 100-120 köbméter vizet pótolni kellett.




Nem kellett a vészterv


– A DRV folyamatosan a segítségünkre volt, bár nem volt könnyű dolguk, mert a nyomásesés miatt a hiba lokalizálása is sokkal nehezebb, mint rendez üzemi körülmények között. Szerencsére csak néhány napról volt szó, s a nyomáshiány csak addig tartott, míg a tartálykocsik újra fel nem töltötték a rendszert – tudtuk meg a polgármestertől, aki a mögöttük álló hetekről leszögezte: nagyon körültekintő segítséget kaptak a közútkezelőtől, mert a legnehezebb időjárási helyzetben is akadálymentesen tudtak közlekedni a DRV vízszállító járművei, így nem volt szükség a karácsonyi időszak előtt vészterv életbe léptetésére. Azaz nem kellett vízgyűjtő pontokat kijelölni a leghavasabb és leghidegebb napokon sem.


Nehezen indult a január



Szigetelni, szigetelni, szigetelni!

A napokban írtuk meg, hogy egy-két éjszaka alatt csak Kaposváron és a megyeszékhely környékén ötven vízóra fagyott el, megtudtuk, Somogy megyében eddig több, mint 800 mérő elfagyása okozott problémát ezen a télen. A DRV felhívta a figyelmet, hogy a vízmérők elfagyását a felhasználók a mérő aknájának tél beállta előtti szigetelésével előzhetik meg. A szigetelés kialakításánál fontos, hogy lehetőség szerint vízzáró anyagból készüljön (például. hungarocell), az akna falait és fedőlapját is fedje, valamint fontos még a fedőlap résmentes zárásának biztosítása is. A folyamatosan nem lakott ingatlanokat a hideg időjárás beállta előtt célszerű vízteleníteni és időszakonként ellenőrizni.

– A rendkívül hideg időjárás következtében bekövetkezett aknahibák, illetve mérőelfagyások okán a vízvári és heresznyei víztornyok leürültek – összegezte a nehéz időszakot megkeresésünkre a DRV Zrt. A szakemberek és az önkormányzatok által kijelölt segítők négy nap alatt összesen öt fagyott mérőt, valamint egy gerincvezetéki hibát tártak fel, javítottak ki. Mivel a tározókapacitás véges, egy kúttal történő feltöltéshez viszonyítva pedig a tartályautóval történő töltés pedig szakaszos, így a rendszer sérülékenyebb a kevésnek tűnő hibaszám ellenére is – tárták elénk az okokat. Hozzátették: a hibakereséssel és javítással párhuzamosan a minden nap szolgálatot teljesítő – több mint napi 100 köbméter vizet átmozgató – tartálykocsi mellé további két tartályautót rendeltek, s ezek segítségével a négy nap alatt sikerült mindkét víztornyot újra teljesen feltölteni.

 

 

A napokban egy jégdugó okozott galibát


A közvetlen vízhiány időtartama a bejelentés napjának délelőtti óráira korlátozódott. Azonban ezen a héten a reggeli vízhiány újra ismétlődött, a hiba oka ebben az esetben az volt, hogy az egyik víztorony szárában lévő töltő-ürítő vezetékben jégdugó torlaszolta el a vizet, így csak az egyik tudott feltöltődni, s az ebben lévő vízmennyiség reggelre elfogyott.  A teljes feltöltést ismét három napot vett igénybe a megerősített szolgálat mellett. A DRV közleményben kitért rá, hogy nyomás hiánya nagymértékben megnehezíti a hibák felderítését, mivel a rendszer teljes leürülését követően a szivárgás megszűnik, viszont a rendszer újra nyomás alá helyezése, a hibák méretétől és számától függően csak komoly erőfeszítések árán volt lehetséges. Jelen esetben a havazás jól jöhet, mivel az elfolyó víz környezetében megolvasztja csapadékot, így a hiba könnyebben észrevehető, viszont az olvadás épp ennyire nehezítette a szakemberek dolgát.

Új kút csak tavasszal


Vízvár, Heresznye és Bélavár vízellátási problémái akkor oldódnak meg megnyugtatóan, ha sikerül üzembe állítani azt az új kutat, melynek 30 millió forintos költségének jó részét, 27 millió forintot, a Belügyminisztérium finanszírozza vis maior keretből. – Nagyon körültekintően, pontosan kell lebonyolítanunk a közbeszerzést, hogy adminisztrációs hiba miatt ne csúszhasson a kút üzembe állítása, ezért napra pontosan még nem lehet nem tudni, mikorra sikerül a rendszerbe állítás – mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. A településvezető úgy vélte, a legoptimistább időszámítás a hibamentes tervezés és lebonyolítás esetén február végét, március elejét jelölte meg az új kút üzembe helyezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!