Közélet

2017.02.03. 11:14

Kabátot és dzsekit kaptak a bocik Kazsokon, az életük múlt rajta

Infralámpával melegítik a pár napos borjakat, a nagyobbak pedig dzsekit kapnak, amelyet bő két hétig viselniük kell. Az utóbbi hetekben tapasztalt tartósan hideg téli idő próbára tette az állattartókat, akik mindent elkövettek, hogy a kemény mínuszokat túléljék jószágaik.

Góz Lilla

Abban bíznak, hogy a most érkező enyhülés nem csak átmeneti lesz, s hamarosan megérkezik a tavasz, nem térnek vissza a kemény mínuszok.
Infralámpával melegítik a mindössze pár órája született borjakat Kazsokon.



Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója elmondta: hetente csaknem negyven jószág születik a telepükön. A pár órás borjakat infra lámpával melegítik, de a nagyobbakra is vigyáznak. – A borjaknak nagyon rossz a hőháztartásuk és könnyen kihűlnek – mondta az agrár szakember. – Több tejport kapnak, hogy jobban ellenálljanak a hidegnek és ebben az évben az állatokra kabátot is adtunk, dzsekiben vészelik át a hideget.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Meg kellett védeni a borjakat
[/caption]

Születésük után az első tizenöt napban egy neoprén anyagból készült speciális kabáttal látják el az állatokat. A telepen minden második borjú zöld színű dzsekibe van beöltöztetve. Az állatokat nem zavarja a ruha viselése, amely egyébként a tengerentúlon már évek óta bejáratott módszer a kemény hideg ellen. A kemény mínuszokban fontos az állatok állandó ivóvíz ellátása és az is, hogy vastagon almoljanak a jószágok alá.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fáztak, nagyon :(
[/caption]

Paládi Vince családi gazdálkodó kaposmérői telepén évente több száz birka születik. A gazda lapunknak elmondta: mivel nem tudtak legelni az elmúlt hetekben birkái, nagyon sok széna is fogyott. – Naponta többször etetjük az állatokat, felkészültünk rá, hogy többletköltséggel jár ez az időszak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!