Közélet

2017.02.26. 18:31

Minden megbízás fontos: tavasszal beindulnak az építkezések

Országosan tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések szám 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ös esztendőnek.

Harsányi M.

Kettőezer-tizenhatban az előző évhez képest az épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt, az átlagosnál nagyobb mértékű volt az emelkedés a megyei jogú városokban és Budapesten. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a természetes személyek által épített lakások aránya 59-ről 49 százalékra esett, a vállalkozások által építették 39-ről 50 százalékra emelkedett.
– A használatba vett lakások átlagos alapterülete hét négyzetméterrel, 94 négyzetméterre csökkent – mutatta ki a KSH. – A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 87 százalékkal több, összesen 12 206 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma (6632) 43 százalékkal emelkedett.



Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke abban bízik, hogy tavasszal élénkül az építőipar. A pályázati eredményhirdetések után elindulhatnak megyénkben azok az építkezések, melyekben jó eséllyel részt vehetnek a kkv-szektor helyi vállalkozásai.
– Reméljük, hogy a kedvezmények kapcsán minél több új házat épít a lakosság – hangsúlyozta. – S ezzel együtt az is nagy húzóerő lehet, hogy az önkormányzatok számos somogyi településen orvosi rendelőt, művelődési házat akarnak felújítani, máshol utakat tesznek rendben vagy épp a vízelvezető árkot burkolják le. Minden egyes megbízás lényeges az építőipari vállalkozások számára: az új feladatok újabb munkahalyeket teremthetnek Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!