Közélet

2017.02.07. 07:20

Unokáink leborulnak? Egyre többen kénytelenek spórolni az őseik sírhelyén

Megváltozóban vannak a kegyeleti szokások: ma már a fiatalok egyre ritkábban látogatnak ki a temetőkbe, és keresik fel hozzátartozóik sírját. A jelenségből is következik, hogy több lett a lejárt bérletű sírhely, amelyet nem váltanak meg a leszármazottak. Eddig főként a nagyvárosi sírkertekre volt jellemző ez a probléma, de ma már a kistelepüléseket is érinti.

Kovács Gábor

Kifejezetten ezzel találkozni már a falusi temetőkben megyénkben is, erősítette meg Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. Sok kistelepülés temetője egyházi tulajdonban van, és nem kötelező az újramegváltás. Ahol nincs üzemeltető, ott nem szorgalmazzák, tette hozzá. Szerinte Somogyban nem rossz a helyzet, ez csak azért nem nyilvánvaló, mert valóban módosult a megváltás időpontja.  



– Somogy megyében nem tapasztalunk jelentős csökkenést a sírhelyek megváltásának számában, azonban elmondható, hogy Halottak napja környékén az elmúlt években valóban kevesebb sírhelyet váltottak újra – mondta Puskás Béla. – Korábban a rendszerváltás után jött divatba, hogy ez szinte kampányszerűen a Halottak napjához kapcsolódott. Az emberek ma már nem várnak addig. Néhány évvel ezelőtt valóban tömeges volt akkor a megváltás, most inkább folyamatos.


Kis pénz, rövid újraváltási idő

Fontos változás, hogy meg lehet felezni az újraváltási időt. Ezt sokan kérik, főként idősek, azzal az indokkal, hogy nekik annyi is elég, később hátha újra meg tudják hosszabbítani. Összefüggésben van ez a válsággal és a pénztelenséggel, sokan a síremlékeken kénytelenek spórolni, tette hozzá. 
A hozzátartozó feladata figyelemmel kísérni a sírhely megváltását. Ha lejárt a rendelkezési idő, egy évet adnak, hátha elfelejtette. Kiértesíteni nehéz lenne a leszármazottakat, mert nincs meg mindenkinek a címe. Ezért nem küldenek felhívást.

A lejárt sírhelyeken a síremlékekre etikett címkét helyeznek el. Ezt náluk vezették be először, azóta sok helyütt átvették. Ha nem váltják meg a sírhelyeket, az ott talált maradványokat elhamvasztják, és egy szóróparcellában helyezik örök nyugalomra, ahol a hozzátartozók gyertyát gyújthatnak, emlékezhetnek. Minden évben négy-öt család keresi, hol vannak a szerettei sírjai, és ott találják meg, de ebből soha sincs vita, fűzte hozzá Puskás Béla. Azt is hangsúlyozta: az újraváltás díját az utolsó fillérig a temetők üzemeltetésének a költségére kell fordítani.    

Újraváltási számtan a temetőkben

A megváltás napjától számítva a meghosszabbítás egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év. Kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év. Sírbolt esetén 60 év, urnafülke esetén 10 év, urnasírhely esetén 20 év, urnasírbolt esetén 20 év. Kaposváron a Nyugati temetői kápolnák külső falában elhelyezett urnafülkék esetén szintén 20 év. A temetési hely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható, újraváltható. A rendelkező kérelmére az újraváltás időtartama a meghatározott használati időnél lehet rövidebb. Ha a megváltási időnél kevesebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél. A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet. Akkor sem hosszabbítható meg, ha a temetési hely, sírjel nem felel meg a szabályzat előírásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!