Közélet

2017.03.15. 12:12

Jeremy Ironsnak ízlett a mangalica kolbász és a somogyi pálinka

Az Oscar és Golden Globe-díjas színész rajong a kastélyokért és régi barátság fűzi az Alsóbogáti Kiskastély tulajdonosához, akit vasárnap délután, két forgatás között látogatott meg. Jeremy Ironst lenyűgözte a somogyi táj és az épület. Minden alaposan szemügyre vett.

Stanics Adrienn

Ahogyan pár napja a Sonline.hu elsőként beszámolt róla, nem mindennapi vendég látogatott el Alsóbogátra, az Europa Nostra-díjas Kiskastély vendége volt Jeremy Irons, aki éppen Budapesten forgatja a Red Sparrow című kémfilmet. A filmgyár egyik sofőrje hozta az angol színészlegendát Somogyba. – Már hét éve ismerjük Jeremyt, a budapesti aukciós házunkban találkoztunk először vele, mert köztudottan nagyon kedveli a régiségeket, a műemlék épületeket. Amikor a fővárosban forgat mindig meglátogat bennünket – kezdte mesélni barátságuk történetét Soóky Marietta. A fővárosi Nagyházy Galéria és Alsóbogáti Kiskastély tulajdonosa már többször invitálta a művészt Somogyba a birtokukra, ezidáig azonban nem tudták összeegyeztetni a találkozást a művész forgatási időpontjaival.



Minden érdekelte

– Jeremy rendkívül szerény és hlétköznapi férfi, nincsenek sztárallűrjei, nagyon nyitott és érdeklődő. Négy órát volt nálunk és a pincétől a padlásig mindent megnézett. Meg kellett mutatnom neki a zárakat, a csaptelepeket, az ablakokat és még a falvastagságra is rákérdezett. Mindent tüzetesen átvizsgált és mindenről kérdezett, hosszan kellett mesélni neki az újjáépítésről. Még a padlásra is felmászott, lenyűgözték az eredeti gerendák. Azt mondta: hihetetlen, hogy ilyen állapotban megmaradtak a több száz éves fagerendák – tette hozzá Marietta asszony. Jeremy Ironsnak is van egy műemlék kastélya Írországban. 1998-ban feleségével vásárolták meg a Kilcoe kastélyt, Nyugat Corkban, amelynek felújítására aztán rengeteg pénzt költöttek.



Mivel szívügye a színésznek a műemlékvédelem, talán ezért is figyelt fel a somogyi kastélyra. A művész megnézte a kiskastélyról készült képeket a felújítás előtt és nagyon meglepte a mostani állapot. – Talán ami a legjobban a táj és az épület fekvés, valamint az harmónia  tetszett neki, ahogy belilleszkedik a kastély a somogyi dombok közé. Jeremy azt mondta: nem gondolta, hogy a Balaton szomszédságában ilyen csoda lehet – idézi fel a híresség szavait a háziasszony.


Ízlett neki a házi szalonna és a pálinka


A beszélgetés közben természetesen megkóstolta a helyi ízeket is. Marietta asszony saját készítésű mangalicakolbásszal és szalonnával is kínálta. Valamint házipálinkát ivott hozzá. – Nagyon ízlett neki minden, de megcsodálta a konyhánk régi tűzhelyét is amit nemrég készítettünk. Boldog vagyok, hogy végre vendégül láthattam Jeremyt –.
A tulajdonos azt mondja: korábban már járt náluk igaz Budapesten a galériájukban Whoopi Goldberg amerikai filmszínésznő. Egyike azon keveseknek, akik Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy-, és Golden Globe-díjat egyaránt kaptak. Egy korábbi alkalommal pedig Michel Jackson kedvéért kellett hétvégén kinyitniuk, aki szerette volna megnézni az aukciós házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!