Közélet

2017.04.12. 15:32

Tovább tart az ivóvíz-kálvária: kútba esett kútcsere Vízváron

Bár már nagyon várták Vízváron, hogy húsvétra a saját kútjukból kapjanak vizet, időlegesen kútba esett a kútcsere a túl drága ajánlatok miatt, egy jogszabályváltozás azonban ad reményt a folytatáshoz.

Szűcs Tibor

A szolgáltató tartálykocsikkal tölti a hidroglóbuszt

A nyáron lesz egy éve, hogy három dél-somogyi település, Vízvár, Bélavár és Heresznye saját ivóvíz nélkül maradt, mert a Vízváron üzemelő kútjuk szakszóval élve: „behomokolt”, azaz javíthatatlanul tönkrement. A három település a belügyminisztérium vis major keretéből 27 millió forintot kapott arra, hogy Vízvár gesztorságával új kutat helyezzen üzembe a településen, a régi mellett. A közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt a három falu lakossága úgy vészelte át immár a telet is, hogy a szolgáltató tartálykocsikkal töltötte fel a hidroglóbuszt. Az ellátás mindig folyamatos volt a leghidegebb napokon is.



Kétszer is emelkedtek az árak

A húsvéti ünnepnek is ugyanígy indulnak neki a három településen, mert a közbeszerzési eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani – tudtuk meg Kozma László polgármestertől. – Minden ajánlattevő drágában kínálta a kivitelezési munkát nettó értékben, mint amennyi pénzünk van a beruházásra, a legolcsóbb jelentkező egyébként 22,6 milliós pályázattal jelentkezett – mondta érdeklődésünkre a vízvári településvezető. Szerencse a nehézségek között, hogy egy januári jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy a közbeszerzés nélkül, csak egyszerű, SZMSZ-ben szabályozott beszerzési eljárásban folytatódjon a három település ellátását biztosító kút megépítése, mert az értékhatárt 15-ről 25 millió forintra emeleték január elsejétől. – Abban bízunk, hogy így, az egyszerűbb körülmények között végre lesz olyan ajánlattevő a kivitelezők között, akik valamivel olcsóban nekilátnak az építkezésnek – fogalmazta meg reménykedve a polgármester, aki hozzátette, hogy a kiválasztásnál nemcsak azt veszik figyelembe, ki adja a legkisebb ajánlatot, hanem azt is, ki tud a leghamarabb felvonulni a munkaterületre és a lehető leggyorsabban eljutni a fejlesztés során a kút üzembe helyezéséig. Nem volt egyszerű dolga a cégeknek Kozma László szerint, mert a hosszúra nyújtott eljárási idő alatt kétszer is megemelkedtek a csőárak, s emiatt menet közben többször is megemelkedtek a tervezett kivitelezés költségei.

Elnézést kérnek a bolhóiaktól

– Jó lenne, ha még tavasszal befejeződnének a munkálatok, mert már az utóbbi meleg napok alatt is érezhetően megnőtt a vízfogyasztás a három településen – számolt be Kozma László. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) munkatársai kétszer fordulnak, így töltik fel a hidroglóbuszt, hogy nekünk elegendő vizünk legyen. De már a szállítójárművek feltöltés során is adódnak problémák. – Szeretnék elnézését kérni minden bolhóitól, mert a tartálykocsikat Bolhó tűzcsapjáról töltik fel a szakemberek, s amikor ezek a vízfeltankolások zajlanak, akkor értelemszerűen csökken Bolhón a víznyomás, ami problémát jelent az ottani háztartásokban. Bízom benne, hamarosan ez is megoldódik majd – összegzett a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!