Közélet

2017.04.11. 14:30

Vírusfertőzés támadta meg, elment a hallása

Még a kisgyermekeinek a sírását is fájdalmas volt hallani annak a vírusfertőzés miatt halláskárosodást szenvedett jákói nőnek, aki úgy döntött: leteszi a hallókészüléket, és saját erejéből újra megtanulja hallani a hangokat.

Kovács Gábor

Hat évbe telt, amíg a fiatal nő elfogadta a helyzetét. Azonban az orvosok közölték vele, hogy minden pillanatban ismét elmehet a hallása, és végleg megsüketülhet. Szerinte neki nehezebb, mert még emlékszik a hangokra, például a madarak csicsergésére.
– Nem velem született módon, de nagyothalló vagyok. 19 éves koromban vírusfertőzést kaptam. A következményeként ki kellett cserélni a hallócsontomat, és protézist kaptam mind a két fülembe – emlékezett vissza Ihárosi Renáta. – Eleinte nagyon nehéz volt, mert mindent vissza kellett kérdeznem beszélgetés közben. Édesanyám kísért mindenhová, főként hivatalos helyekre, mert nem mertem szólni, hogy hallássérült vagyok. Nagyon vártam már, hogy hallókészüléket kapjak, azt hittem, hogy azzal minden gondom megoldódik. Sajnos tévedtem.


Amikor megérkezett a hallókészüléke, még rosszabb lett a helyzete. Nemcsak azt hallotta, amit az emberek mondtak neki, hanem a saját hangját is visszhangozni. Letette tehát a készüléket, és rákényszerítette magát, hogy figyeljen és tanulja újra a hangokat. Vannak bizonyos hangfrekvenciák, például a magas hangok, amelyek most is fájdalmat okoznak neki. Ezért a két gyermekének sírása is megviselte.
– Lehet fejleszteni a hallásom. A telefont is értem, vagyis inkább érzem: a mobilkészüléket a koponyacsontom egyes részeihez szorítom, ami vezeti a hangot. Rezonál, így hallom – mutatta Renáta.
A fiatalasszonynak két fia van. A gyermekeit a siketek és nagyothallók iskolájába íratta be, hogy felkészüljenek arra a helyzetre, ha teljesen megsüketül, és utána is tudjanak egymással kommunikálni. A gyerekek egymást is tanították jelelni, és ezzel sokat segítettek az édesanyjukon is.


– Árellenőrként dolgozom a kaposvári Tesco áruháznál. Megváltozott munkaképességűként foglalkoztatnak, így éjszaka nem dolgozhatom – mondta Renáta. – De amit az éjszakások nem tudtak befejezni, vagy ahol hiányoznak az árcédulák, én pótolom. Nagyon jól boldogulok a kollégákkal, segítőkészek. Ha valamit jól csinálok, azt megköszönik. Ezt még egyetlen korábbi munkahelyemen sem tapasztaltam. Ha valamit nem értek, nem hallok jól, odajönnek és segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!