Közélet

2017.05.25. 06:57

Spekulánsok vásárolják fel a dél-somogyi házakat

Üres házak sorakoznak a Dráva-menti kisközségekben Somogyban, a kihasználatlan ingatlanok dél-somogyi piacán egy új jelenség tapasztalható.

K. G.

Megjelentek a kisebb-nagyobb tőkével rendelkező házvásárlók, akik a szép természeti környezetben lévő, ám elmaradott településeken olcsón vesznek ingatlanokat. Ezeket aztán kiadják, ki feketén, ki hivatalosan. Néhány tízezer forintért költöztetnek ide családokat, ám ha sok a betelepülő, megéri az üzlet. A nagyvárosok lecsúszó rétegeiből érkeznek az új lakók, akik már csak az olcsó lakhatást tudják megfizetni. Nem ritkán mindez surlódással jár.



– Több házam van, a potonyi lakásomba egy egyedülálló, hatgyermekes anya költözött be. Miután beköltöztek, ránk küldték a gyámügyeseket, és félő, hogy az utcára akarják tenni a családot – ezzel kereste meg lapunkat egy lakócsai férfi. – A bérlőm a férje elől menekült, úgy szedtük fel az utcáról, mert nem tudtam elnézni, hogy ne legyen fedél a fejük felett. Csakhogy mások is kiadnak lakást a faluban, ők fordítják ellenünk a gyámügyeseket és az önkormányzatot. Érdekes, hogy egy másik faluban viszont elnéznek olyat, hogy egy férfi három feleséggel, tizenegy gyermekkel él együtt, valósággal háremet tart.

A környékbeli polgármesterek tudnak az ingatlanspekulánsokról, akik még horvát tulajdonosok házait is megvették.
– Valóban van, aki ezzel seftel – mondta Matyók József, Lakócsa polgármestere. – Aránylag sok az üresen álló épület: az idősek meghalnak, az örökösök máshol élnek. A házak mind eladók. Van, aki az interneten nézi, hol van árverés, és felvásárolja az ingatlanokat. Gyakran szegényeknek adják ki, de a jobbakat akár tehetős vadászoknak is, akik az Alföldről érkeznek.

– Nálunk eddig nem volt jellemző a házak felvásárlása, de most akadt egy vevő, aki egy lakást továbbadott egy hatgyermekes családnak. A gyermekek apa nélkül nőnek fel, mint az orgonasípok – mondta Reiz Tamás, Potony polgármestere. – A családsegítő kollégám valóban figyelmeztette őket, hogy a házban nincsenek tányérok és vécé. Azt ígérték, hogy megoldják a problémát.
– Nálunk még nincsenek betelepülők, csak sok az üresen álló házunk – mondta Horváth Csaba, Bolhó polgármestere. – Hol jobb, hol rosszabb a műszaki állapotuk, de többnyire régiek. Én nem sok fantáziát látok bennük, de annak örülnék, ha jóravaló emberek költöznének beléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!