Közélet

2017.06.25. 17:03

Új díszpolgárt is köszöntöttek a barcsi városnapon

Rendhagyó közgyűlésen ünnepelt a Dráva-parti város, ahol átadták a Barcs Városért kitüntetéseket, valamint Rózsás Márton személyében új díszpolgárt is avattak.

Kraft-Hosszú Ildikó

– Nagyvárosban lehetnek ellenségek, de a kisvárosban szomszédok élnek – utalt az együttműködés fontosságára a barcsi polgármester a város napján. Barcs 1979 óta büszkélkedhet városi ranggal, de ez csak egy lépcsőfok a település életében, ahogy a mostani fejlesztések sora sem jelentheti az út végét – összegezte Karvalics Ottó. Barcs 1,3 milliárd forintot nyert eddig az elmúlt hónapokban a várt fejlesztésekre. Megoldódhat a városon belül a kerékpáros közlekedés problémája, bővítik a szociális központ nappali ellátását, lesz városrész rehabilitáció és konyhafejlesztés is. Mindezen felül az önkormányzat több milliárdos projekteket is segít a saját eszközeivel – hangzott el az ünnepi közgyűlésen. Karvalics Ottó megköszönte minden városlakó munkáját, amit a település fejlődéséért végez. – 2016-17 a tervezőasztalon és az irodákban folyó munka időszaka volt, csak remélni mertük a sikert – mondta a polgármester, aki keserűségének is hangot adott. Szerinte Barcsnak nem kell, hanem már rég kellett volna az az M60-as gyorsforgalmi út, amely jelenleg tervezés alatt áll. A város már döntött: mivel mindkét nyomvonal Barcsnál hagyja el az országot, így mindkettőt, de leginkább a gyorsabban megépíthető verziót támogatják.

Az ünnepi közgyűlésen új díszpolgárt is avattak. Rózsás Márton, a múzeum nyugalmazott dolgozója vehette át vastaps kíséretében az elismerést. Az új díszpolgár általános iskolás kora óta kutatta a település történetét, 1978-ra olyan gyűjteményt tudhatott magáénak, amellyel lerakta az 1978-ban megnyitott Dráva Múzeum alapjait. Rózsás Márton azonban úgy tartja, az elismerés nem jelenti azt, hogy a most kitüntetettekről nem fogunk hallani a jövőben, hiszen a hivatásuk egy életre szól. Barcs Városért kitüntetésben részesült az egyházi és városi rendezvényeken rendszeresen szolgáló Mustármag együttes, az 1991 óta háziorvosként dolgozó dr. Kiss Katalin és a több mint két évtizede a temetőket gondozó Szalai és Társa Temetkezési Bt. Barcs Szolgálatáért, Barcs Város Örökös Tiszteletbeli Anyakönyvvezetője kitüntető címet adományozták a városnapon Kréth Katalin anyakönyvvezető részére, aki több családnál nemhogy a szülőket, de már azok gyermekeit is a házasság útjára kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!