Közélet

2017.07.02. 08:39

Emelik a Balaton vízszinjét, védelemre szorul a part

Kezdődik a balatoni vízszint 120 centiméterre emelését célzó projekt előkészítése. Azonban a tó körüli polgármesterek szerint meg kellene emelni a parti védműveket is, hiszen azok még egy alacsonyabb vízállásra készültek. Ebben állami segítséget várnak a helyhatóságok.

Koszorus Rita

A Sió Zsilip 2016 konzorciummal már aláírta a kivitelezői szerződést az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A VIZITERV Consult Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az SBS-KOMIR Kft. végzik el azokat az előkészítési, tervezési, engedélyezési feladatokat, amelyek a Balaton vízszintjének szabályozását célzó projekt előkészítéséhez szükségesek.

A tavat kormányzó Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság feladata lesz a vízszint magasabban tartása. Amelyet úgy lehet elérni, hogy 60 millió köbméterrel több vizet tároznak a mederben. Ezt a különböző vízszintekhez tartozó part- és mederszabályozással, a vízelvezetés megoldásával és a vízgyűjtőn történő egyéb beavatkozások együttes értékelésével kell elvégezni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A tóparti települések vezetői örvendetesnek tartják a vízszint emelését, azonban úgy vélik: ez bizonyos aggályokat is felvet. A Balaton délnyugati medencéjében kifejezetten gondot okoz a magas vízállás, hiszen az alacsonyabban fekvő területeket könnyen elönti a Magyar Tenger.
Lombár Gábor, balatonfenyvesi polgármester szerint a vízminőség és a turizmus szempontjából fontos, hogy elegendő víz legyen a Balatonban. – Ha a tó gazdái így látják jónak, így van rendjén – mondta Lombár Gábor. Majd hozzátette: csak ahhoz ragaszkodom, hogy a legmélyebben fekvő parti településeken a szükséges partvonal rendezéseket és műtárgyak megépítését, elkészítését támogassa a kormány.
Balatonfenyves első embere azt is elmondta: ez akkora teher, amelyet a tóparti önkormányzatok képtelenek vállalni.

Jég is rombolja a parti védműveket

Hasonló véleményen van Mészáros Miklós, balatonboglári polgármester is. – A védművek a 100 centis vízállásra készültek – mondta el kérdésünkre a településvezető. – Az eddigi vízszintemelés is örvendetes volt, azonban a magasabb állás miatt nyáron a víz, télen a jég is rombolják a partvédő műtárgyakat.
Balatonbogláron már az is gondot jelent, ha erős széllel csapadék érkezik. Ilyenkor a befolyók megtelnek és visszafelé folyik a víz. Mészáros Miklós elmondta: az elmúlt években előfordult az is, hogy viharos időben a parttól 150 méterre még a Balaton hullámzott. Az állami segítséget tehát elengedhetetlennek tartja a polgármester, hiszen úgy véli: már most látszik, hogy el kell végezni a védművek felkészítését a magasabb vízállásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!