Piaci körkép

2017.07.07. 15:42

Lecsóalapanyagtól megkorduló gyomrok találkoztak a nagypiacon

Továbbra sem távozik senki a piacról lekváralapanyag nélkül. Különösen kelendő a sárgabarack. Mézédes magyar dinnyéért is sokan álltak be a kígyózó sorba türelmesen.

Szűcs Tibor

Ha az elmúlt héten szóvá tettük, milyen helyes, ahogy kisebb galerikbe tömörülve lekváralapanyag után kutakodnak a harcedzett amazonok a kaposvári nagypiacon, most is meg kell jegyeznünk, hogy a lényeget tekintve semmi sem változott. Tovább folytatódott a vadászat a roskadásig pakolt sárgabarackhalmok között. Talán csak annyi a különbség, hogy a befőzési hagyományőrző egyletek szétbomlottak, s többen inkább maguk, legfeljebb a dugig pakolt kosarak és szatyrok súlyától csatakosra izzadt férjuruk társaságában láttak neki a műveleti terület felderítésének. Hozzá kell tenni, 350 forint per kilogrammos áron tisztességes magyar barackokat lehetett kapni a még friss, de kánikulába forduló péntek délelőtt Kaposváron.

Néhány héttel ezelőtt írtuk ugyanezen a helyen, eljön még a valódi, ízes lecsó ideje. A színes, kínálatban a bőség zavarában küszködő portéka tüzetesebb átvizsgálása után örömmel jelentjük: elérkeztek azok a napok, amikor már megfizethető áron beszerezhető a serpenyőbe való, gyönyörű magyar paprika-paradicsom-hagyma szentháromság. Ahogy végigsétáltunk az asztalok mellett – jóllehet még friss állapotukban találtuk mindet – nehéz volt elvonatkoztatni a látványtól, hogy a konyhánk főzőlapján éppen nekünk párolódnak ízharmóniává. Nem is álltunk soká ellen, körülbelül egy ezresért akkora szatyornyi lecsó-alapanyagot szereztünk be egy szempillantás alatt, hogy a hétvége vacsorái miatt e sorok írója biztosan nem fájlalja a fejét...

Késő délelőtti érkezésünk ellenére két standnál is nagyobb tumultust fedezhettünk fel. Az egyiknél már a mézédes magyar dinnyét árulták, keményen állva a rohamozó vásárlók kéréseit a hol kicsi ötkilóstól a léket óriásdinnyéig, a pénteki forgatagban 170 és 200 forintért volt beszerezhető a népszerű és zamatos gyümölcs, a másik asztalnál tovább folytatódott a sorban állása együtt járó uborkavásár, már egészen szerény árakért – egy helyen például 160 forintért láttuk kilóját – lehetett kapni nagyobb darab kovászolni való uborkából, a befőttesüvegbe való apróságokért nagyjából egy százassal többet kértek ezúttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!