Somogysárdi nyúltrapp

2022.12.31. 14:41

Minden kategóriában megvédte címét Bundás

Egyre népszerűbb a somogysárdi nyúltrapp. Az idén csaknem százan neveztek a versenyre, amelyet rendhagyó módon ugyanaz a tapsifüles nyert meg, mint tavaly. A három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény életében nem volt még hasonlóra példa. A jubileumi nyúlfuttatást jövőre a versenyzők segítségére alapozva szeretnék megrendezni.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Pókember, Nyuszó, Turbócsiga, Marsall, Virág, Villám, Cuki, és valamennyiük „barátai és üzletfelei” fűbe lapulva, vagy éppen hosszú füleiket hegyezve várták a rajtot a somogysárdi focipályán szombaton. A legnagyobb biztonságban voltak valamennyien, hiszen az évek során a pálya területét körbekerítették.

Az első nyúltrappot harminc évvel ezelőtt rendezték Somogysárdon, ám a koronavírus miatt elmaradt egy rendezvény. A harmadik ikszet jövőre szeretnék méltóképpen megünnepelni, amelyhez egy kiállítást álmodtak meg a szervezők. A tárlat anyagát régi fényképekből és relikviákból szeretnék megvalósítani.

– Most mesélte az egyik résztvevő, hogy még a kezdet kezdetén indultak a versenyen és sült malacot nyertek. Alig bírták hazavinni – mondta Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere.

Az idei verseny rendhagyó volt, a szokásos didergés helyett ezúttal, hamar lekerültek a kabátok a futtatókról. – Ilyen jó időben még sosem rendeztünk versenyt – mondta Varga Máté, a rendezvény műsorvezetője.

A verseny a három évtized alatt szinte semmit nem változott. Itt a nyulat is „emberként” kezelik, szigorú szabályai vannak, hogyan versenyezhetnek a tapsifülesek. Riogatni, dobálni, kínozni, húzni, tolni semmilyen eszközzel, és kézzel noszogatni sem szabad őket. A résztvevők ezért különféle cseleket vetnek bem, hogy az ő nyuluk érjen célba leggyorsabban.

– Sárgarépával készültem Korminak, hogy ha megáll, segítsek neki visszaszerezni a futókedvét – mutatta Mészáros Panka a rajtvonalnál a titkos módszert. A kiskorpádi négy éves Kiss Bence Sziszivel érkezett. – Nagyon jól tud körbe-körbe futni. Otthon alig bírtam elkapni mosolygott a kisfiú.

– Hetedik alkalommal vagyunk itt a versenenyen. Két napja futtatom a nyuszit az udvaron, hogy meglegyen az edzése – mesélte a kilenc éves Nagy Csenge. 

A tízéves Illa Marcell egy fenyőágat hozott magával, hogy azzal adjon hátszelet, ha a nyuszija megállna. 

– Azért érkeztünk, hogy a gyerekek ne otthon nyomkodják a számítógépet az év utolsó napján. Saját nyúllal neveztünk, amelyik egész nyáron az udvaron járkált, reméljük, most is edzésben van. Nagyon bátor, csak a kutyától fél – mutatta be a család kedvencét Illa Gáborné, akik először neveztek versenyre. 

Rutinosnak számított viszont Bundás, aki idén felvette a „Tavalyi Bajnok” nevet. Gazdái idén újra átírhatják neki: „Idei Bajnokra”. A gyermek és a felnőtt mezőnyt idén is maga mögött hagyta az öt éves Ignácz Milán és apukája, Ignácz Ferenc szupergyors nyuszija.

A Somogyi Hírlap csapata és a ládába rejtett jól edzett tapsifüles. 
Fotós: Lang R.

Természetesen a Somogyi Hírlap nyula is részt vett a versenyen. Ársapkás Tapsi Hapsi az ácsorgást megunva ritkásan nekilódult és a gyerekfutamban az előkelő negyedik helyen szaladt át a célfotón. Igaz dobogós helyezésben nem részesült Ársapkás Tapsi Hapsi, de néhány vidám pillanatot szerzett kollégáinknak és családjaiknak a bolyhos cukiság terelgetése az év utolsó napján. 

@sonline_hu Nyúltrappal búcsúztatták az évet Somogysárdon🐇🐰 #somogy #somogysárd #hungary #nyúl #bunny #Sylvester ♬ eredeti hang - SonlineTok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!