Egyre több a beteg

2023.01.17. 07:00

Itt az influenza és terjed a légúti óriássejtes vírus is

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések hazánkban, emellett egyre több a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta megbetegedés is. A somogyi iskolákban is egyre több a hiányzó.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

– Minden osztályban vannak hiányzók, sok a náthás, köhögő gyermek és pedagógus egyaránt – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. 

– Hétfőn a hiányzó tanulók száma nem érte el a tíz százalékot, de tapasztaljuk, hogy egyre több a megbetegedés – emelte ki a főigazgató. Ifjabb Pavlovics György rendelőjébe naponta tucatnyi gyermeket hoznak influenzaszerű megbetegedéssel. – A hosszú szünet segített, hogy kevesebb legyen a fertőzés, ezen a héten azonban már egyre több megbetegedés várható – mondta el a kaposvári gyermekorvos. Megjegyezte: magas láz és végtagfájdalom jellemző a gyerekeknél, ezekben az esetekben tüneti kezelést javasolnak. Kiemelte: 1400 gyerek tartozik praxisába és tavaly 40 oltóanyagot kaptak, amely még nem fogyott el. RSV-vírus-fertőzéssel is hoztak hozzá csecsemőket. – Egy-két éves kisbabák esetében légúti óriássejtes vírust észleltünk, szerencsére mindegyik kis páciensünk jól van, nem kerültek kórházba – mondta el ifjabb Pavlovics György. 

Faragó Miklós kaposvári háziorvos is azt tapasztalja, hogy egyre több az influenzaszerű tünettel érkező páciens. – Nátha, torokfájás, láz jelentkezik a betegeknél, súlyosabb estekben javasoljuk az antibiotikumot, hogy ne legyenek szövődmények és szükség esetén röntgenvizsgálatra küldjük a pácienst a kórházba – emelte ki a háziorvos. Megjegyezte: az influenza elleni oltást tavaly ősszel főleg az idősebb korosztály és a krónikus betegek kérték, de az utóbbi hetekben nem oltottak. 

A Nemzeti Népegészségügyi Szerv adatai szerint százezer lakosra a megyében 100–200 közötti influenzaszerű megbetegedéssel fordultak orvoshoz az elmúlt napokban. 
 

Ötven százalékkal több az influenzás megbetegedés 

Országos átlagban az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek. Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertetve azt közölte, az év első hetében csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Szintén járványos szintet ért el az RSV okozta, alapvetően egy enyhe, náthához, meghűléshez hasonló megbetegedés. Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy még most is érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, egy kibontakozó járvány alatt sem indokolatlan a vakcina felvétele, azzal enyhébb tünetekkel átvészelhető a fertőzés. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!