Megyenap

2023.01.06. 15:21

Újra együtt ünnepelt Somogy a megyenapon

Címkék#megyenap

Három év után végre ismét a napján, Vízkeresztkor emlékezhetett Somogy vármegye közgyűlése Somogyország legnagyobb dicsőségére a címeradományozásra.

Sonline

Fotó: Kovács Tibor

 Az ünnepi közgyűlést pénteken Zamárdiban, a Hotel Wellamarinban tartották. Csákovics Gyula polgármester és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet és a várost méltató, összefogást hangsúlyozó gondolatait követően Biró Norbert ünnepi beszédében hangsúlyozta: “Vízkereszt nem csak a kereszténység ünnepe, hanem a múlt és a jövő találkozásáé, a somogyi polgároké, és hosszú-hosszú évtizedek után újra a vármegyéé. Igen, hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ma ismét vármegyéről beszélhessünk. Arról a Szent Istváni területi egységről, melyet közel ezer éven keresztül senki sem kérdőjelezett meg egészen a kommunisták második világháborút követő hatalomra kerüléséig. A múltat végképp eltörölni akaró törekvések csak időleges sikereket hoztak számukra…”

A nap díszvendége, Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár Somogy múltját és eredményeit méltatta, majd az ország gazdasági helyzetének elemzésekor megemlítette az elmúlt év során a vállalkozásokat segítő támogatásokat. Hangsúlyozta, az ipar stratégiailag fontos eleme vidék, kiemelt cél, hogy fejlődjön.Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Vármegyei Közgyűlés Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Ács Attila Árpád, a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Bakos Ferenc író, haiku-költő, műfordító, Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Mária Margit, a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Kulcsár László, a KAPOS HIDRO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a Marcali Mentők Közalapítvány, Dr. Nagy József nyugdíjas, a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Novics Péter, a nagyatádi Novics és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. med. habil. Simon Kornél, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet belgyógyász, kardiológus szakorvosa, Dr. Szitás Györgyi Magdolna, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályának osztályvezető főorvosa (aki sajnos már nem lehetett közöttünk, hogy átvegye kitüntetését. Néhány nappal halála előtt Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke találkozott vele, s át tudta adni számára a Somogy Polgáraiért Díjat.) tevékenységét. 

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Balaton Táncegyüttes, a Balatonfenyvesi Kisvasút és Csikós Nagy Márton szobrászművész munkássága, ezért számukra Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozott a Somogy Vármegyei Közgyűlés. Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Balázs Izolda énekművész és Ujláb Gábor zongoraművész, a Zamárdi Női Kar és a Balaton Táncegyüttes műsora színesítette. 

 

Részletes helyszíni beszámolónk hamarosan! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!