Félévi értesítők

2023.02.03. 08:55

Jót tett a jelenlét a gyerekeknek és a bizonyítványoknak

Jól teljesítették a tanulmányi félévet a nyolcadik osztályos diákok az általunk megkérdezett intézményekben. Az iskolaigazgatók szerint minden évfolyamnak jót tett, hogy személyes jelenlétben zajlott az oktatás.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Teljes félévet tudhat maga mögött minden somogyi oktatási intézmény. Az elmúlt évektől eltérően, most már nem kellett hetekig online formában tanulniuk a diákoknak. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója megkeresésünkre elmondta, látszik az eredménye annak, hogy a gyerekek mindennap járnak iskolába. 

– Javult a közösségi magatartásuk, a szóbeli feleletük és jobbak az interakciók is – hangsúlyozta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna. – A diákok tanulmányi eredménye hasonlóan sikerült, mint az elmúlt év végén. Természetesen egyéni eltérések vannak, az viszont látszik, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók száma csökkent. A Kodály-iskolában lévő 535 tanuló közül mindösszesen három esetben beszélhetünk erről. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányi eredményük átlaga három egész alatt van – mondta a főigazgató. 

Az intézmény vezetője arról is beszélt, a tanulók a színház és dráma, valamint a digitális kultúra területén érték el a legjobb eredményt. A legkevésbé sikeres tantárgy 3,44-es átlaggal a kémia volt. A főigazgató hozzátette, ennek ellenére a kémiaversenyen részt vett tanulók benne vannak az ország három legjobb csapatában. 

A vidéki iskolák tanulói is jó eredménnyel zárták a félévet. Lukács Anett, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az online oktatáshoz viszonyítva sokkal jobban teljesítettek a diákok. A legjobb eredményt a nyolcadik és a negyedik osztályosok érték el. – A központi felvételin is jól szerepeltek a végzősök – emelte ki Lukács Anett. – Néhányan Kaposváron és Fonyódon szeretnének majd továbbtanulni, egy gyermek azonban a soproni evangélikus gimnáziumot célozta meg – mondta az igazgató, majd hozzátette, a Bolyai természettudományi versenyen a negyedikesek egyik csapata bejutott az országos döntőbe. 

A hetesi iskola diákjai is jól teljesítették a félévet. Papp Laczó Zita, a Somssich Imre Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a végzősök kiemelkedően magas pontszámokat értek el a felvételiken. A nyolcadikosok zöme gimnáziumban folytatja a tanulmányait. 

 

Szoronghatnak a gyerekek, ha nagy a szülői elvárás 

Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológus megkeresésünkre elmondta, elképzelhető, hogy vannak olyan tanulók, akik aggódva, szorongva viszik haza félévi bizonyítványukat. Azonban nincsen szükség arra, hogy egy rosszabb eredmény miatt rosszul érezzék magukat. A szakember kiemelte, nyilván azoknál fordul elő aggódás, akikkel szemben a teljesítményükhöz képest magasabb volt a szülői elvárás. – Ilyen helyzetben a szülőknek inkább segíteni kell a gyermeküket – mondta Szigeti Mónika. – Ki kell emelni az erősségeiket és azokat hangsúlyozni, valamint biztatni őket, hogy a következő félévben jobb lesz majd az eredményük. A szülői támogatás sokat lendíthet ezen – tette hozzá a klinikai szakpszichológus. 

Fotó: L. R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!