kánikula

2019.06.14. 14:45

A magasba kúszó higanyszál ellenére sem állhat meg a munka

Aki csak teheti, árnyékos helyre húzódik a rekkenő forróság elől, persze több munkahelyen sem járható ez az út. Az átlagosnál jóval több ivóvízzel, gyakoribb és hosszabb pihenőidővel lehet csak kibírni a letaglózó hőséget a lapunk által megkérdezettek szerint.

Gyeszát Zsolt

Már a mostani hőség is próbára teszi tűréshatárt, ám némi hezitálás után kénytelen beismerni magának az ember: jó eséllyel lesz még ennél melegebb is a nyáron. Többen is fagylalttal hűsítenek a napokban vagy csak beállnak egy pillanatra valamelyik párakapu elé a somogyi megyeszékhely utcáin. Ám például az épülő intermodális csomópont környékén dolgozó építő munkásokat teszi igazán csak próbára a hőség. Ott nem csak a nap melege nehezíti a munkát, a vaselemek között még nagyobbnak érződik a hőség. Sokszor frissítenek a munkások, nem is lehet ezt másként bírni. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. lapunk megkeresésére közölte: a munkáltató által biztosítani kell óránkénti pihenőidőt, melyet nem lehet összevonni, azt minden esetben ki kell adni. Ez minimum öt, maximum tíz perces pihenőidőt jelent, melyet árnyékos, hűvös helyen kell a munkavállalóknak eltölteni. Minden munkáltatónak védőitalt kell biztosítani, ami 14-16 Celsius fokos ivóvizet jelent. Az építési munkaterületen lehetőség szerint zárt ruházatot kell viselni, hogy minél kevesebb legyen a fedetlen testfelület, ami ki van téve a nap káros sugarainak.

Ám az érvényben lévő hőségriasztás ellenére nem állhat meg a munka például a tetőfedőknél sem. – Rövidebb munkaidőt tartunk ilyenkor, közben pedig több, s hosszabb pihenőre állunk meg, mint máskor – mondta el kérdésünkre Horgas Zoltán kaposvári tetőfedő, ácsállványozó mester. – Nem nézem az órát a pihenők alatt, ha negyed órára állunk le, az sem baj. Gyorsan kitikkad az ember, folyamatosan kell az ivóvíz. Igazából a tetőn is csak olyan meleg van, mint az aszfalton, de fent nincs árnyék, folyamatosan tűz a nap. Így a pihenők alatt igyekszünk árnyékba húzódni. A meleg ellenére se hagyhatjuk el a munkavédelmi felszerelést, például a bakancsot sem. Korábban sem kezdhetjük a munkaidőt, hiszen azzal csak a szomszédokat zavarnánk meg.

Jóllehet másutt is csak több pihenővel vészelhető át a hőség. – Ilyenkor az sem probléma, ha öt perc helyett akár negyed órára nyújtják a munkások például a cigarettaszünetet – jegyezte meg Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. – Az aratásra készítjük fel a munkagépeket, s bár fedett helyen dolgozik a munkások zöme, ott is csak meleg van. A munkavédelmi előírásokat természetesen a hőség sem írhatja felül, nem húzhat rövidnadrágot például az, akinek hegesztési feladatai vannak.

Csaknem 50 fokig fut a higanyszál

Az igazi embert próbáló hőmérséklet ilyenkor a pékségekben, a kemencék mellett van. – Vannak pillanatok, amikor 48 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála a kemencék közelében – mondta Tóth Tamás, a toponári Deseda Pékség Kft. ügyvezetője. – Az üzem is meleg, ráadásul nem tudjuk átszellőztetni a helyiséget, hiszen a páratartalomra is szüksége van a tésztának. Ez pedig csak fokozza a hőségérzetet. A folyamatos ivóvízfogyasztás az egyetlen megoldás. A gyakoribb pihenő mellett igyekszünk arra is figyelni, minél kevesebbet dolgozzanak munkatársaink a forró nyári hetek alatt. A szabadságokat is megpróbáljuk eszerint alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában