ártalmas függőségek

2019.09.26. 09:00

A mértéktelen bódultság nem kívánt társaságot hozhat

A nyári buliszezon véget ért, s nem múlt el nyomtalanul. Hiszen a Balaton-parti éjszakában óhatatlanul előkerülnek olyan bódító hatású szerek, amelyektől sokkal szédítőbb volt a tánc.

Koszorus Rita

A Balaton droghasználat szempontjából speciális terület, hiszen sok helyről érkeznek a tóhoz, adott esetben más országból is, így a bevitt szerek is sokfélék lehetnek. – Mivel több potenciális használó jelenik meg, így a dílerek is többen vannak – mondta el lapunknak Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Ilyenkor többen vannak nálunk is, ami köszönhető annak, hogy nyáron többet isznak a fiatalok, s az ital hatására könnyebben kerülnek a szerhasználók társaságába.

Kovács Gergely szerint a drogambulancián dolgozók azt nem tapasztalják, hogy divat lenne beletenni bármilyen szert a bulizók italába. Persze azért előfordulhat az is, s ha mégis megtörténik a baj, ilyenkor fontos, hogy a környezet elfogadó legyen. – Ne úgy bánjunk vele – képletesen szólva – mint a vámpírokkal, hogy ráöntjük a szentelt vizet – mondta. – Hanem azt kell éreztetni a fiatallal, hogy van valaki mellette még akkor is, ha rossz döntést hozott.

Kovács Gergely úgy látja, az alkohol egyre nagyobb probléma, s kultúrája sincs az alkoholfogyasztásnak. Nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségű italt isznak meg a fiatalok. – Az alkoholfogyasztásra nem vonatkozik olyan szabályozás, mint például a dohányzásra. – Elég, ha megnézünk egy cigarettásdobozt és egy sörreklámot – mondta. – Míg a cigisdobozon látható a dohányzás összes lehetséges következménye, addig a sört úgy reklámozzák, hogy az élet habos oldala. Szerintem az lenne jó, ha nem lenne menő részegnek lenni.

A legnagyobb nyári rendezvényeken, különösen a zenei fesztiválokon a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is ott voltak, s több drogfogásról is beszámoltak. Júliusban egy balatonlellei ingatlanban tartottak házkutatást a fonyódi rendőrök, ahol kábítószergyanús tablettákat, növényi törmeléket és ezek fogyasztására, csomagolására használt eszközöket foglaltak le.

Mindezek birtokosát, Sz. Csabát ráadásul drog hatása alatt állították elő. Augusztusban egy siófok-töreki városrészben tartott fesztiválon egy külföldi férfit állítottak elő, akinél majdnem egy kilogramm amfetamin, más kábítószergyanús anyagok és másfél millió forint készpénz volt. Még ebben a hónapban több mint száz rendőr csapott le egy Balaton-parti bűnszervezetre. 22 személyt állítottak elő, 11 személyt kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, nyolcat pedig kábítószer-birtoklás vétsége miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

Sok harminc feletti is érdeklődött

Ezen a nyáron a Bulisegély szolgálatot elsősorban harminc feletti felnőttek keresték fel, akiknek alkohollal kapcsolatban is voltak kérdéseik. – Júniustól augusztusig 180-an vették igénybe a szolgáltatást csak a kaposvári Noszlopy utcában – mondta Kovács Gergely. – Havonta kétszer voltunk ott, átlagosan húszan jöttek el segítséget kérni. Ez egy olyan szolgáltatás, amely tulajdonképpen beszélgetés, tanácsot adunk, vagy segítünk.

Kovács Gergely szerint azért lehet, hogy fiatal felnőttek jöttek nagy számban, mert már megszokták a Bulisegély jelenlétét és tudják, hogy mire számíthatnak.

(fotónk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában