irodalom

2019.05.04. 10:00

A mű azok által él, akik keresik az emberséget

Immár hagyomány Balatonföldváron, hogy a költészet napján a szomszédos települések nyugdíjasklubjainak tagjait versmondó találkozóra hívják.

A legutóbbi rendezvényen Szárszó, Szólád, Siójut, Kőröshegy és Karád képviseletében közel harminc irodalomkedvelő időskorú volt a helyiek vendége. Berkesné Hegedűs Márta klubvezető, a találkozók szervezője elmondta, hogy ezeken a találkozókon minél több magyar költő versét mutatják be kötetlen formában, így a memorizálás sem volt előírás.

– Öröm, hogy az utóbbi időszakban növekedett az érdeklődés az esemény iránt – mondta Berkesné Hegedűs Márta –, az idén szinte valamennyi versmondó más-más költő műveiből választott. Mindemellett közös versmondásra is sort kerítettek. Földváron egyébként a klub irodalmi szakkörének jóvoltából év közben is foglalkoznak nagy költőink, íróink életével és munkásságával, de ünnepeken és nagyobb rendezvények alkalmával is mondanak verset az időskorúak. Visszatérve a költészet napjára: mivel annak megünneplése 1964. április 11. óta József Attila születésnapjához kötődik, a földvári rendezvényen sem feledkeztek meg a tragikus sorsú költőről: a versek között az ő műveiből hangzottak el részletek.

A program befejezése után minden részvevő emléklapot kapott József Attila idézetekkel, amelyek közül az egyikben a földvári részvevők is magukra ismerhettek: „A mű nem annyira a művész, mint inkább azok által él, akik szeretik a művészetet, és azért szeretik, mert keresik az emberséget…

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában