borminősítő

2019.04.04. 20:30

A rizlingnek kevésbé ártott az aszályos nyár

A Dél-Balatoni Borvidék legnagyobb seregszemléjét tartottak Rádpusztán. A hagyományos borversenyen idén a chardonnay-k és a rizlingek voltak túlsúlyban.

Koszorus Rita

Harminchat termelő százhetvenkilenc borát ízlelték meg az ítészek. A borvidék legnagyobb versenye több szempontból is fontos a pincészeteknek. – Évek óta megmutatja, mit tud a Balatonnak ez a része – mondta Kállay Miklós, a zsűri elnöke. – A szőlőfajta és a technológia szempontjából is iránymutató lehet az itteni eredmény. A megjelentek pedig garantálják a borverseny szakmaiságát.

A versengés jót tesz a borok minőségének, s szerencsére a Dél-Balatoni Borvidéken nem csökken a szőlőművelési kedv – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A borászatok egyre jobban dolgoznak, hiszen a nemzetközi és országos borversenyeken jól szerepel a térség. Ezt a tempót fenn kell tartani, ez másként nem megy, csak ha megméretnek ezek a borok.

S a helyi verseny különösen jó kihívás a borászoknak. – Nagyon sok nemzetközi és hazai borversenyre nevezünk, de ez mégiscsak a hazai borverseny, ahol a legnagyobb a nyomás rajtunk, hogy bizonyítsunk – mondta Várszegi Viktor borász. – Tizenhárom tétellel neveztünk az idén, szinte az egész szortimentből itt vannak a boraink. A 2018-as évjáratunk kiváló lett. Nagyon meleg és száraz nyarunk volt, a szőlő korábban ért be. Picit magasabb volt a termés­átlag, ez a könnyedebb boroknak kedvezett.

Ezt tükrözték a benevezett nedűk is, hiszen hagyományosan idén is a fehérboroké volt a főszerep a rádpusztai szemlén. – Közel tíz százalékkal kevesebb bor érkezett – mondta lapunknak Bujdosó Ferenc, a borvidék elnöke.

– A gyöngyözőborok alulreprezentálják most szerintem a borvidéket. Az eddigi tematikus kóstolókon kiderült már, mely fajták viselték jól az aszályos nyarat, a korai szüretkezdettel: a chardonnay, az olaszrizling és a rajnai rizling.

 

Szélsőségek éve

Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni Borvidék elnöke szerint szélsőséges volt a 2018-as év. – Korai fakadás, extrém száraz nyár, a hirtelen jött sok eső mind rontotta a minőséget, egyes fajtáknál gondot okozott. Roppant korán beérett a szőlő, már július utolsó hetében a csabagyöngye, augusztusban az irsaiak is kádba kerültek.

A teljes eredmény a www.delbalatonibor.hu weboldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában