aggódás

2018.04.09. 16:52

A veszélyes kamionok miatt forgalomszámlálást szeretnének

Forgalomszámlálást akarnak végezni a tavasszal Darányban, mert a 6-os főúton haladó nagy kamionforgalom továbbra is rengeteg problémát jelent az ott lakóknak.

Kovács Gábor

Vég nélkül dübörögnek át a kamionok a községen, ezért a lakók elkeseredésükben a tél végén egy forgalomlassító útzárral akarták felhívni a hatóságok figyelmét a gondra. Azóta megnyugodtak a kedélyek, mert mindenki abban bízik, hogy az M60-as új gyorsforgalmi út megoldást jelenthet.

A helybeliekből árad a panasz, mert a nagy teherautó-forgalom megrongálja a házakat és az aszfaltot. Sok falubeli kerékpáros inkább a járdán halad, mert hatalmas nyomvályúk nehezítik a közlekedést a közúton, és attól félnek, hogy a horvát és román kamionok elsodorják őket. A települést kettészeli a 6-os főút, amelyen sokan kelnek át naponta. Óvoda, iskola van a faluban, és a helyiek féltik a gyermekeiket a balesetektől.

A község polgármestere, Villányi László is látja a problémákat, sőt azt is, hogy a kultúrház falán is egyre szaporodnak a hajszálrepedések az út terhelése miatt. Ősszel már tartottak egy forgalomszámlálást, amelyet szeretnének megismételni tavasszal. Közben sok ígéretet kaptak. A Közút megígérte, hogy fokozottan figyelnek a környékre, és gyakrabban javítják az úthibákat, foltozzák a kátyúkat. A rendőrök is megígérték, hogy gyakrabban járnak arra, és megállítják, ellenőrzik a kamionosokat. A tervek szerint a falu két végén forgalomlassító eszközöket is kihelyeznének, jelzőfényekkel, sebességmérő táblákkal bírnák lassításra a járműveket.

Villányi László hozzátette: a megoldást az M60-as új gyorsforgalmi út új nyomvonala jelenthetné, amelynek már elfogadták a környezetvédelmi engedélyét. Az új útvonal ugyanis elkerülné Darányt, és Kálmáncsa és Szulok felől érné el Barcsot, ahol a körforgalomnál csatlakozna a város területéhez. A tervek szerint egy új Dráva-hidat is építenének az úthoz. Azonban ez az elképzelés is felvet újabb kérdéseket. Ugyanis csak Szigetvárnál és Barcsnál lenne felhajtó az új útra, ez pedig hátrányos helyzetbe hozna több falut a környéken, ezért tárgyalásokat folytatnak arról, hogy még egy felhajtóval kiegészülhessen a beruházás, amely a tervek szerint 2020-ra készülhet majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában