Élelmiszer vizsgálat

2019.08.12. 09:00

Kiemelt rendezvényeken ellenőrzött a Nébih, közel egymilliós lett a bírság

Somogyban a 80 vendéglátóhelyen és a 19 rendezvényre kitelepült egységen kívül nyolc tábort is vizsgáltak a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában.

Harsányi Miklós

A vendéglátóhelyeken, nagy fesztiválokon és vásárokon eladott élelmiszerek mellett az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését vizsgálták a szakemberek, de a fagy­lalt-előállítás- és forgalmazáson kívül a büfékocsik és a mozgó vendéglátók sem maradtak ki az ellenőrzésből. Ezúttal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányította a munkát, melynek során a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai közösen járták végig az egységeket.

– A somogyi élelmiszer-előállító helyeken összesen 17 ellenőrzést végeztek – tájékoztatta lapunkat a Nébih. – A vágóhidakon, darabolókon kívül húskészítmény-előállítókat is megnéztek, s mindent rendben találtak.

Az élelmiszer-kereskedelemben 31 vizsgálatra került sor, hét esetben hiper-, illetve szupermarketet kerestek fel a revizorok, s 21 üzletben valamint egy vásárban és két szezonális árusítóhelyen is vizsgálatot tartottak. Érdekesség, hogy hiányosságok szinte kizárólag az üzleteknél, szaküzleteknél fordultak elő. Három esetben a hűtési lánc fenntartásával volt gond, két-két alkalommal a forgalmazott termékek minőségével, illetve a higiéniai feltételekkel. Az akció mérlege: két figyelmeztetés, s öt esetben összesen mintegy 800 ezer forint bírság.

A vendéglátósok sem úszták meg

111 ellenőrzést hajtottak végre Somogyban. Ebből 80 vendéglátóhelyen és 19 rendezvényre kitelepült egységnél zajlott, s nyolc táborban is körbenéztek a revizorok, a büfékocsikon kívül a mozgó vendéglátóegységeket is érintette az átfogó program. Problémát tizennyolc esetben tapasztaltak szinte kizárólag – két tábort leszámítva – a vendéglátóhelyeknél.

– Nem megfelelő higiéniai feltételek, a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatos problémák, illetve a dolgozók egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságok: ezek voltak a leg­gyakoribb hibák. Négyszer kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, ötször figyelmeztették az üzemeltetőket, nyolc esetben összesen 800 ezer forint büntetést szabtak ki.

Segítőkészek voltak a vállalkozók

Az akció keretében 722 élelmiszertételt vizsgáltak az ellenőrök Somogyban. Negyvenkilencet vontak ki a forgalomból, a 90 kilónyi áru értéke közel 151 ezer forint volt. Elsősorban, összesen 32 esetben a nyomon követés hiánya miatt intézkedtek a hatóság munkatársai, nyolcszor viszont a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta okozta a problémát. A szezo­nális ellenőrzés második szakasza egyébként jelenleg is zajlik, az akció egészen augusztus 20-ig tart.

A Nébih arról is beszámolt: általános tapasztalatuk szerint a vállalkozók segítőkészek voltak az ellenőrzések idején, s igyekeznek mindenben megfelelni a jogszabályi követelményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában