döntés

2020.03.23. 17:30

Átalakul a szakképzés struktúrája: új törvény ad lehetőséget a fiataloknak

Míg korábban már az általános iskolában el kellett döntenie tanulóknak, hogy milyen szakmát válasszanak, az új törvény lehetőséget ad egy kis gondolkodásra a fiataloknak.

Andricz Gabriella

– A törvény módosítását, a benne található szakmai tartalmak megújítását a változó környezet és a vele együtt megváltozott foglalkoztatói elvárások indokolták – mondta el lapunknak Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – A most 8. évfolyamosok már az új rendszer szerint fognak részt venni a képzésekben. Jelentkezéseikkel kapcsolatban az látható, hogy nőtt a szakképző iskolákba tovább tanulni vágyók száma az előző évekhez képest.

– A legfontosabb változások, hogy jövő tanévtől a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves technikum közül választhatnak majd a diákok. Mindkét intézménytípusban ágazati alapozó képzéssel indul az oktatás, ez a szakképző iskolában 1 év, a technikumban 2 év lesz, melynek végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek. Ezt követi a tényleges szakmai képzés, mely a szakképzőben 2, a technikumban 3 év. A szakképző iskolában további 2 év esti tagozatos képzés után lehetőség lesz érettségit tenni, a technikumban az 5 éves képzés végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet kapnak a tanulók, a szakmai vizsga pedig egyben emelt szintű érettséginek is megfelel majd.

Tanulmányi eredménytől függően minden nappali tagozaton tanuló diák ösztöndíjra lesz jogosult, valamint egyszeri pályakezdési támogatást kap 150-300 ezer forint értékben, miután szakmát szerzett. A szakképzési ösztöndíj a szakképző iskolák 9. évfolyamában egységesen 16 ezer forint lesz, a technikumokban a 9. és 10. évfolyamosok pedig havi 8 ezer forintot kapnak. Az ezt követő duális szakmai képzési szakaszban a szakképzési munkaszerződés alapján kifizetett munkabér havi mértékének összege a tárgyév első hónapjának első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér legalább 60 százaléka lehet, amely a szakmai felkészültség és a tanulmányi eredmény figyelembe vételével akár a 100 százalékot is elérheti.

Egy teljesen új elem az úgynevezett „dobbantóprogram”. Ebben, az általános iskolát el nem végző, illetve tanulási – és magatartásproblémákkal küzdők számára igyekeznek lemorzsolódást megelőző megoldást találni. A programban az egyéni fejlesztést követően műhelyiskolákban folytathatják tanulmányaikat a diákok, és így részszakmát szerezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!