cyberbulling

2019.06.19. 14:00

Az internetes zaklatás egyre gyakrabban árnyékolja be a fiatalok életét

Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar tizenévesek 41 százaléka élt már át online zaklatást. A „cyberbullying”, avagy online zaklatás, nem iskolai csíny, nem vicc, hanem bűncselekmény.

Andricz Gabriella

Régebben a gyerekek az iskolai szünetbéli veszekedéseket, csúfolódásokat a nap végén az iskolában hagyták. Napjainkban viszont nincs megállás, a telefon állandó elérést biztosít, a szavak nem szállnak el, hanem szúrnak és fájnak, mert mindig ott vannak, láthatóak, és olvashatóak. A „cyberbullying” többnyire az interneten éri utol főként fiatal áldozatát, ami az egészséges személyiségfejlődésnek, önbecsülésének nem kedvez, hisz rendkívül káros módon fejti ki hatását.

Az online zaklatás leggyakoribb fajtái: a zaklató üzenetek, a piszkálódás, visszaélés kicsalt információkkal, képekkel, személyes adatokkal, a kirekesztés egy virtuális csoportból és nem utolsó sorban a kommentek (hozzászólások) minősége. A téma aktualitását a nagybajomi ALTERNAIV Ifjúsági és Kulturális Egyesület is érzi, ezért is szerveztek a helyi fiataloknak e témában tréninget.

– A programra hangoló játékkal indult a nap, ami nem más volt, mint a likevadászat. Találó volt, mert ezt mindenki figyeli, hogy a posztolt kép vagy bejegyzés alatt mennyi like gyűlt össze, kik kommenteltek alá és hogyan reagáltak rá. Most konkrétan ezt kaptuk feladatként: posztolni kellett valamit, bármit és a foglalkozás végére a legtöbb lilke-ot begyűjteni. Mindenki lázasan keresgetett a telefonjában ötletesebbnél-ötletesebb képeket.

Volt, aki az unokaöccsével együtt elkészített képet rakta ki a közösségi oldalra, de volt olyan is, aki egy halloween-i sminkről rakott ki képet, és még sorolhatnám, hány ötletes kép feltöltése történt ezen a napon. – kezdte élménybeszámolóját a nagybajomi Tóth Roxána, a program egyik részvevője. A játék végére kiderült, ki is közülünk az abszolút győztes, hiszen 100-nál több like-ot kapott.

Ezen a példán keresztül vezette fel e tréner, hogy valójában a likevadászat játék is már veszélyek forrása lehet. A program további részében az előadó kisfilmekkel hívta fel a fiatalok figyelmét arra, hogy az online tér milyen fontos problémákat, konfliktusokat rejt magában. Rávilágított továbbá a legfontosabb dolgokra, amire minden esetben figyelni kell, mint például a személyes adatvédelemre, és arra, hogy az online zaklatások ellen merjenek cselekedni a fiatalok, hiszen támogatást kérhetnek a szülőktől, barátoktól is.

– Soha sem szabad magatokba folytatni a negatív élményt, hiszen az szorongáshoz, teljesítményromláshoz és egyéb zavarokhoz vezethet. A bántalmazással járó megalázottság érzése is fájdalmas lehet. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalok tudják, hogy senkinek nincs joguk bántani őket! A zaklató üzeneteket, akár képi, vagy szöveges, jó ha elmenti a bántalmazott fél, hisz bizonyítékok lehetnek egy rendőrségi eljárás során. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segítői a 116-111-es számon éjjel-nappal elérhetőek az online gyűlölködést átélő vagy egyéb problémákkal küzdő fiatalok és szüleik számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában