bőség

2018.10.15. 17:30

Bőven válogathat munka közül a diák ősszel is

Nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is népszerű a diákmunka. Az egyik iskolaszövetkezetnél ilyenkor is több százan vállalnak munkát az iskola után. A legtöbben azért dolgoznak, hogy eltartsák magukat.

Marosi Gábor

Ősszel is népszerű a diákmunka a fiatalok körében. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet kaposvári irodája több mint félezer középiskolásnak és egyetemistának ad munkát ilyenkor is. A diákok négy, hat és nyolcórás munka közül válogathatnak.

– Kaposvár környékén jelenleg 20-25 lehetőséget tudunk kínálni, de ez naponta változik – fogalmazott Dakó Roland, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. – Azt vettük észre, hogy válogatósabbak lettek a fiatalok, ami annyira nem meglepő, hiszen nagyon széles a spaletta. Gyakorlatilag minden munkakörben tudunk biztosítani nekik állást.

– A nyár az kiemelkedő időszak volt Somogyban – folytatta Dakó Roland. – Ilyenkor több ezer fiatalnak adtunk munkát, főleg a Balaton környékén. Az őszi és téli időszak az korlátozottabb, de most is bőven akad munkalehetőség. Azt tapasztaljuk, hogy délután, éjszaka és hétvégén vállalnak munkát a diákok. Van olyan üzem, ahol a hétvégi műszakot diákok „viszik”, a főállású dolgozók pedig pihennek.

– Szeretik a cégek a diákmunkásokat – hangsúlyozta Dakó Roland. – Egyrészt, kapnak tőlünk egy szolgáltatást, ezzel pedig sok terhet veszünk le a munkaadók válláról. Másrészt, mivel minden szakterületen munkaerőhiány van, a tanulókkal ezt kiválóan lehet csökkenteni. Akár már holnap tudnék még száz embernek munkát adni, annyira kevesen dolgoznak – tette hozzá a Meló Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője.

A diákok a különféle üzemek mellett árufeltöltői és pénztárosi munkát is tudnak vállalni, de irodában is el lehet helyezkedni. Kalocsa Luca például adminisztrátorként dolgozik. Napközben iskolába jár, délután pedig munkába áll. – A különóráimra gyűjtök. Jelenleg Pécsre járok egyetemre, emellett tanulok még biológiát és fizikát, erre kell a pénz – mondta az egyetemista fiatal.

– Azért dolgozom, hogy eltartsam magamat – hangsúlyozta Berendi Barbara. – Egyetemre járok és a tandíjam felét ebből fizetem ki, illetve külön költöztem már és kell a pénz. Fontosnak tartom, hogy diákként dolgozzon az ember, mert önállóságra tanít és megtanítja az embert, hogy a pénznek értéke van – tette hozzá Berendi Barbara.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint nagyon sok fiatal áll munkába. A 15 és 24 év közötti diákok fele, körülbelül 180 ezer fiatal dolgozik vagy vállal még munkát az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában