Sió-csatorna

2018.04.11. 16:36

Csökkentik a vízeresztést a Balatonon

Hatalmas mennyiségű vizet engedtek le február hetedike óta a vízügyi szakemberek a Balatonból. Összesen 218,7 millió köbméter víz zúdult le a Sió-csatornán másodpercenként hatvan köbméteres sebességgel, ami 364 tómilliméter csökkenést jelent. Erre azért volt szükség, mert idén februárban és márciusban szélsőségesen sok csapadék hullott a Zala és a Balaton vízgyűjtő területére. Szerdától azonban elkezdték csökkenteni a vízeresztés nagyságát a Sió-zsilipen.

Krausz Andrea

– Azt tervezik a szakemberek, hogy minden délután 5 és 6 óra között 2-2,5 köbméterrel kevesebbet engednek majd másodpercenként – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense. – Ez magában véve nagyon kicsi szám, de azt figyelembe kell venni, hogy a Balaton vízállás még mindig viszonylag magas és hogy a Sión keresztül lefolyó víz nagyon átnedvesítette a Sió medrét és falát. Oda kell figyelni, hogy a meder nehogy beomoljon, nehogy suvadások keletkezzenek. Nagyon lassan fogjuk csökkenteni a leengedést, úgy tervezzük, hogy az április 20. utáni időszakra csak másodpercenként 30 köbmétert eresztünk. A legfrissebb adatok szerint 1921 óta, amióta csak hidrológiai mérések léteznek, eddig az idei volt a harmadik legcsapadékosabb február és március – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

A Balaton átlagos vízállása a szerda reggeli mérések szerint 131 centiméter volt. Érdekesség, hogy február 7-i zsilipnyitáskor ez a szám 124 centiméter volt, tehát maximális vízeresztés mellett is nőtt a Balaton átlag vízállása. A ma még bizonytalannak mondható távolabbi előrejelzések szerint április 20-ra 128 cm-re számíthatunk.

Siklós Gabriella elmondta, hogy a belvízhelyzet országszerte nagyon komoly, de most a melegnek, a napsütésnek és a szélnek köszönhetően egyre kisebb az elöntés. Ilyenkor, amikor a Sió-zsilipen nagy sebességgel kell leengedni nagy mennyiségű vizet, akkor sajnos a gazdák földjei belvíz alá kerülnek.

Siójutnál csökkent a Sió vízállása, de jelenleg is magas, 326 cm. A Sió mentén több száz hektárnyi területen van belvíz, ami nehezíti a mezőgazdasági munkákat. Egy szakaszon, Tolnanémedinél harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ahol 24 órában dolgoznak a szivattyúk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában