húsvéti ételek

2019.04.17. 14:00

Darabolt és kötözött sonkára is vadásznak a vásárlók

A kötözött sonka kilója 1399 forint, az érlelt szívsonkát csaknem 1800 forintért mérik: ezúttal is sikerül a somogyi vásárlók kedvében járni, a boltok hűtőpultjai roskadoznak az ínycsiklandozó nyers és füstölt finomságoktól.

Harsányi Miklós, Góz Lilla

– Ahány vevő, annyi kérés: akadt olyan is, aki egy tízkilós parasztsonkát vitt haza a családjának – mondta Nagy Bence, a Mr. Meat igali húsüzlet vezetője. – Felkészültünk az ünnepre, a kötözött sonkát viszik, mint a cukrot, s szépen fogy a szívsonka, mások füstölt tarját keresnek. A vevők átlagosan 1,5-2 kiló húst vásárolnak ilyenkor.

Az új nyitvatartási rendhez alkalmazkodnak az üzletek, akárcsak a vevők: a kaposvári Privát Hús Berzsenyi utcai húsáruházban egymásnak adták a kilincset kedden is a vásárlók. Egy középkorú asszony a füstölt tarja, sonka, az angol szalonna és a mangalica zsíron kívül csont nélküli karajt is kért az eladótól. Nagyjából tízezer forintot fizetett a húsért, de ahogyan elmondta, a tojás, a torma és a zöldség megdobta a ünnepi számláját. – A sonkaságokat végre beszereztem, máris jobb a közérzetem – nyugtázott látható megkönnyebbüléssel az arcán az asszony. – Népes a család, ez a húsmennyiség napokig elég lesz.

A darabolt sonka kilója 1499 forint, s továbbra is népszerű az 1399 forintért mért kötözött sonka, egy kiló érlelt szívsonka 1799 forint, az érlelt parasztlapocka 1399 forintba kerül, egyesek a 999 forintos csülökre vadásznak. Dunai Judit üzletvezető-helyettes azt mondta, ha szükséges tanácsot is adnak. Főként a fiatalabbaknak, akik jobbnak látják, hogy közvetlenül a szakembertől érdeklődnek a sonkafőzés rejtelmeiről. Ponekker László, a Privát Hús Kft. tulajdonosa azt mondta: ebben az évban hamarabb indult az ünnepi forgatag, nagyjából 40 százalékos forgalomnövekedést mértek, csaknem 500 partnerüket látják el a hazai alapanyagból készült termékekkel. Az eddigi gyorsmérleg azt mutatja, hogy a kiemelkedően jó tavalyi szezonnál is erősebb lehet a 2019-es.

Nincs húsvét fonott kalács nélkül

Halmokban áll a dagasztott tészta a Brunner pékség üzemében, már jó előre készülnek a húsvéti fonott kalácsok. A tésztagyúrás után azonnal fonni kezdik, majd kap egy kis kelesztő fényt és indulnak is a kaláccsal megrakott tepsik a sütőbe.

– A fonott kalács nagyon népszerű ilyenkor, de péntekig még felvesznek előrendelést is.A fél kilós foszlós sósan készül, a többi pedig édesen – mondta Brunner Bálint, a pékség vezetője. Egy átlagos hétköznaphoz képest tízszeres mennyiségű kalácsot gyártanak húsvétra, amit több száz kilónyi finomságot jelent.

A kalács több évszázada a magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaétele. A sült tészták közül a kalács elmaradhatatlan a húsvéti ünnepi asztalokról. Az ország egyes vidékein még mindig ugyanúgy készítik a kalácsot, mint a kenyeret, csak jobb minőségű lisztből. Máshol a kalács készítéséhez tejet, tojást és élesztőt is használnak. Van, ahol édesen, máshol pedig sósan készítették el az ünnepi asztalra. Több helyen ízesítik hagymával, sajttal, vagy kakaóval.

A csokinyuszi is pörgeti a forgalmat

A KSH adatai szerint húsvét előtt jóval többet költ élelmiszerre a lakosság, mint máskor. Kalácsból, péksüteményekből három százalékkal nagyobb mennyiséget vettek tavaly ilyenkor a vásárlók, a sonka és a szalámi esetében 37 százalékos növekedést mutattak ki, az ünnepi húsárura fejenként átlagosan 1548 forintot költöttek. Tojásból 18 százalékkal értékesítettek többet a piacokon, a boltokban és a hipermarketekben, míg 80 százalékkal ugrott meg az ünnepi csokoládé forgalom, s átlag 985 forintot fizettek édességre. A statisztikai hivatal felméréséből az is kiderült: élelmiszerekre és alkoholmentes italokra havonta fejenként havi 26 482 forintot költött a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában