fűtés brikettel

2018.11.02. 14:00

Fillérekből csinálnak meleget a somogyi önkormányzatok

Szinte fillérbe kerül a tüzelő több somogyi településen, az önkormányzatok faaprítékkal fűtik közintézményeiket, de van ahol brikettet gyártanak a helyi szövetkezet munkatársai, amelyből jut eladásra is.

Góz Lilla

– Egy hidraulikus olasz géppel brikettálunk. Az alapanyagot vásároljuk asztalosüzemekből, a bükkfa nyesedéket tömörítjük – mondta el Sztányi Tibor. Kaposfő polgármestere hozzátette: a helyi szövetkezet munkatársai végzik a gyártást, óránként 70-90 kilogramm brikett készül.

– A brikettet 2,5 kilós csomagokba adjuk el. Nagyon jó a fűtőértéke és a víztartalma mindössze 6–7 százalék, ezzel szemben a két éve száradó vágott fa a háromszoros értéket mutatja – jegyezte meg Sztányi Tibor.

Kaposmérőben három éve gyűjtik a faaprítékot. Prukner Gábor polgármester elmondta: 2015 óta távfűtéssel kötik össze a közintézményeket.

– Van egy központi konténer kazán, amelyhez tartozik egy zárt tároló. Ide kerülnek be a közmunkások által ledarált faaprítékok, amelyekkel fűtjük az önkormányzati épületeket – tette hozzá Prukner Gábor.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a fa nyesedékből készült brikett előnye, hogy mérete megfelelő, nem kell a hasogatással bajlódnia a lakóknak, továbbá a fűtőértéke kétharmada a fának. A nyersfával szemben ezt nem kell szárítani, így a kémény kevésbé kátrányosodik, mint vizes fával történő fűtés esetén. A nem megfelelő, vizes tűzifa használata eleinte koromlerakódáshoz, majd kéménytűzhöz vezethet. A brikett ragasztót sem tartalmazhat, préseléssel készül, ezért nagyon könnyű vele fűteni és kevés hamut hagy maga után, ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindig a kályhának megfelelő és jó minőségű fűtőanyagot használjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában