fotók

2019.03.07. 18:00

Helyi termékmustra: minden volt, ami szem-szájnak ingere

Bodzaszörp, rózsavíz, almachips, belga csokoládés bonbonok és különleges ízesítésű mézek. Húsz őstermelő kínálta portékáit a Kaposvári Egyetemen. A Helyi Termék Napot évek óta megrendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete.

Góz Lilla

– Ez nagyon finom – kóstolta az egyik afrikai hallgató a visnyeszéplaki sajtokat. A parenyica is ízlett neki, de legvégül mégis a házi készítésű joghurtot választották a távoli kontinensről érkezett fiatalak. Húsz somogyi őstermelő hozta el termékeit a Kaposvári Egyetemre, ezen a Helyi Termék Napon többen új belépőnek számítottak.

– Textil alapanyagú, különböző mintákkal díszített szatyrokat hoztam a környezettudatosság jegyében, hogy ne kelljen minden bevásárláskor műanyagot venni – mondta el Farkas Éva kézműves, aki azt mesélte, először a családnak készítette a bevásárlásnál nagy segítségnek számító textíliákat, majd nyugdíjba vonulását követően, több szabadideje révén, már értékesítésre is jutott a szatyrokból, babákból, párnákból.

Szegvári Zoltán Bodrogról érkezett feleségével. Őshonos cigája juh törzstenyészetük van, de egy mudi kennelben több kölyköt nevel a magyar terelőből, minősített ökológiai gazdaságukban almaecetet, csatnikat, gyümölcs aszalványokat készítenek. – Célunk, hogy a nálunk előállított termékeket természetes környezetben kóstoltassuk továbbá szakvezetéssel mutassuk be a környék természeti értékeit – mondta portékái előtt Szegvári Zoltán.

Csatári István kilenc éve foglalkozik méhészettel Ádándon. Bodzás, levendulás, ánizsos, mákos, fahéjas mézet is lehetett nála kóstolni. Emellett kidolgozott viaszgyertyákat is kínált. Vrancsik Tibor a kezdetek óta részt vesz a helyi termék napokon. Ezúttal bodzaszörpöt, birsalma és zöld dió lekvárt, valamint szárított vargányát hozott magával.

– Mi termelők leginkább ilyen rendezvényeken tudunk bemutatkozni, reklámot biztosít termékeinknek. A Kaposvári Egyetemre már visszavárnak minket – tette hozzá a gombaszakellenőr. Vrancsik Tibor megjegyezte: két éve kezdett el nyílt workshopot szervezni vendéglátósoknak, hogy megismertesse velük a szarvasgombát.

– A vevőket kívánjuk közvetlen összehozni a termelőkkel, a fejlettebb országokban nagy hagyományai vannak a helyi vásároknak, piacoknak – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: 17 ezer tagjuk van, közülük 12 ezer őstermelő, akik saját ellátásuk mellett kisebb mennyiségben termelnek eladásra jövedelem kiegészítésként.Legközelebb április 11–én lesz Helyi Termék Nap a Kaposvári Egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában