védelem

2019.05.16. 09:00

Hónapok óta őrzik a kukoricát megyeszerte

Villanypásztorral és kerítéssel próbálják a szántóföldi növényeket védeni megyeszerte. Egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznó és a szarvas mellett a nyúl is, nagyon kedvelik a napraforgó zsenge hajtásait.

Góz Lilla

Harminc kilométernyi 1,6 méter magas kerítés védi Csökölyben a szántóföldeket a vadaktól. Bognár Zsolt, az Aranyszarvas Vadásztársaság titkára elmondta: a túráskárt próbálják most megakadályozni a vadvédelmi berendezésekkel.

– Szeretik a bimbós napraforgót leharapni a vadak, ha ezt meg tudjuk akadályozni ebben a két hétben, akkor nem lesz kár – tette hozzá Bognár Zsolt. Megjegyezte: a védekezés komoly költségbe kerül, kilométerenként kétszáz ezer forint a kerítés, ehhez jön még az adapter, amely biztosítja az áramot.

– Az áramforrást 30–40 kilós vas dobozokba tettük bele, hogy ne lopják el. Csak ennek darabja 20 ezer forint – mondta el a társaság titkára. Azt tapasztalják, hogy a vaddisznó és a szarvas mellett a nyulak okoznak komoly problémát.

– Folyamatosan harcolunk a napraforgó és a kukorica területeken a vaddisznó ellen – mondta el Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke. Nagybajomi területein villanypásztorral és fix kerítéssel próbálnak védekezni. Tavaly hat millió forint vadkárt fizettek neki.

– Továbbra is azt vélem, hogy a vad létszámát kellene csökkenteni, elkerülve a jelentős terméscsökkentést. A legnagyobb gondot a vaddisznó, a későbbiekben pedig a szarvas okozza – jegyezte meg Szabó Tamás.

– 70–80 ezer hektár kukorica van átlagban évente a megyében, mindenképpen nagy odafigyelést igényel a vadgazdák részéről – mondta el Kemenszky Péter. Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára hozzátette: már április elején nekiálltak a kukorica vetésének, de az esős idő miatt abba kellett hagyni a munkát.

– Még mindig vetnek, a vadászatra jogosultak kettő hónapja őrzik a növényt. Szakadó esőben éjjeleket vannak kint, sokszor még gépjárművel sem megközelíthető a terület. A vadászati törvény módosítása szerint a gazdáknak ugyanolyan kötelezettsége van a vadkár elhárításban, mint a vadászatra jogosultaknak – mondta el Kemeszky Péter. Megjegyezte: van ahol már külső szervezettel őriztetnek, mert a vadászok ereje is fogyóban. Sok helyen nem bevált gyakorlat még a közös munka.

– A kukorica a gazdáé, neki is érdeke, hogy ezt védje. Mikor már három leveles, akkor már nem túrja a vaddisznó, inkább a nyúl okozhat gondot. A napraforgó közepét a szarvas csípi ki, így fő fej már nem tud kialakulni, terméskiesés várható – tette hozzá a megyei titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában