közös kiképzés

2018.08.13. 18:17

Kaposvári katonák német gyakorlaton

Safety Transport 2018 elnevezésű közös kiképzésre utaztak el a kaposvári 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái a németországi Kümmersbruckba. Három hétig tartott a gyakorlat, melyen 21 somogyi honvéd vett részt, s a záró fizikai állapotfelmérésen Deák László főtörzsőrmester aranyfokozatot szerzett.

Harsányi Miklós

– A katonai konvoj első állomása Győr volt, majd a Bundeswehr 472. logisztikai zászlóalj bázisa következett Bajorországban – tájékoztatott Löbl Eszter, a kaposvári logisztikai ezred kommunikációért felelős munkatársa. – Ott kezdődött el a Safety Transport magyar-német keresztkiképzés.

Előzőleg Kaposváron és Újdörögdön készítették fel a katonákat. Békeműveleti konvojlövészet, vezetési gyakorlat és szakharcászat is szerepelt a feladatok között, melynek alapját a nyelvi és rádiókommunikációs felkészítés képezte.

Löbl Eszter hozzátette: több éves múltra tekint vissza a magyar-német keresztkiképzés. Váltakozva, évente egyszer hazánkban, illetve Németországban tartanak közös gyakorlatot, melynek során a két ország katonái sokat tanulnak egymástól. Cél az együttműködés fejlesztése és az, hogy alkalmasak legyenek a közös feladat végrehajtására, s mivel a katonák angolul kommunikálnak egymással, így a résztvevők folyamatosan bővítik nyelvtudásukat is.

– A gyakorlat végén fizikai állapotfelmérésen vettek részt a katonák. A magyarok közük Deák László főtörzsőrmester aranyfokozatot ért el a 21 induló közül.

A kaposvári katonák három hetet töltött Németországban, s egyúttal felkészültek a következő, 2019-es nemzetközi gyakorlatra. Szikszai László alezredes, ezredparancsnok-helyettes képviselte a logisztikai ezredet a németországi záróünnepségen, s a német katonákkal már a következő két év feladatait tervezte.

Egységes alapkiképzés

– Negyvenhatan kezdték el a tíz hetes alapkiképzést a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél – tájékoztatott Löbl Eszter. Az alakulat történetében másodszor fordul elő, hogy ilyen oktatásnak ad otthont. Az első nap részben az orvosi vizsgálattal, a körletek elfoglalásával és a felszerelés átvételével telt el, ezután alkalmassági vizsgálat, s alaki foglalkozás következett. A kaposvári alakulathoz hárman kerülnek a most bevonult katonák közül, a többiek a honvédség más egységeinél kezdik el a katonai szolgálatukat az alapkiképzés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában