tanítóképzés

2019.05.08. 18:01

Kettős jubileumot ünnepel a Pedagógiai Kar

Az állami tanítóképzés 150 éves, és a kaposvári felsőfokú pedagógusképzés 60 éves jubileumát ünnepli a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara szerdától a hét végéig.

Koszorus Rita

A tanítóképzés ünnepén régi és jelenlegi hallgatók, oktatók emlékeztek vissza a Kaposvári Pedagógiai Kar elmúlt időszakára. A megyeszékhelyen 1950-től van tanítóképzés, előtte hosszú évtizedekig Csurgón folyt a tanítók oktatása. A somogyi megyeszékhelyen alig egy évtized kellett ahhoz, hogy felsőfokúvá, s méltán elismertté váljon országszerte.

A kettős jubileum jegyében életre hívott rendezvénysorozat első napján tankönyv-, taneszköz- és fotókiállítást nyílt a Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központban Széll-csend és viharos korszakok, kordokumentumok a tanítóképzés elmúlt 150 évéből címmel.

A tárlatot Albert Gábor, a Pedagógiai Kar docense nyitotta meg. – A tárolókban látható tárgyak a kiegyezéstől a századfordulón át, Trianon után és a szocializmus időszakában voltak használatosak – mondta Albert Gábor. – De vannak megtalálhatóak a rendszerváltás utáni időszak emlékei is. Így szeretnénk tisztelegni az állami tanítóképzés 150-ik évfordulója előtt.

A kiállításon pedagógushallgatók tankönyvei mellett olyanok is helyet kaptak, amelyeket ők használtak már a főiskoláról kikerülve, napi munkájuk során. De 19-ik századi körzőtartó, korabeli palatábla, palavesszővel és spongyával is megtekinthető a tárlaton. A kiállítás szerves részét képezi azok a fotók, amelyek nagy része Lakos János magángyűjteményéből származnak. Ezek momentumok a Pedagógiai Kar életéből a hetvenes évektől napjainkig.

– A felsőfokú pedagógusképzés Kaposváron 1959-től indult el – idézte fel Podráczky Judit, a Pedagógiai Kar dékánja a múltat a megnyitó ünnepségen. – A középfokú oktatásból alakult át és szervesen betagozódott a felsőoktatás rendszerébe. Nagyon jól körülhatárolt helye is van, és azt gondoljuk, hogy ez nagyon sokat hozzátett a tanítók felkészültségéhez is.

A tanítóképzés ünnepének első napján Országos Tudományos Diákköri Konferencián

(OTDK) szép eredményeket elért hallgatók versenydolgozataikat mutatták be. Bencéné Fekete Andrea dékánhelyettes pedig az OTDK-k történetébe engedett betekintést előadásával.

Délután nemzedékek a kaposvári tanítóképzésben címmel folytatódott a program, ahol egykori és jelenlegi hallgatók, valamint oktatók beszélgettek legemlékezetesebb élményeikről, s az életről a tanítóképzőben egykor, s most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában