Fogorvos

2019.01.19. 10:00

Kevesebb a hiányzó fogorvos, de több a helyettesítő

Kevesebb lett a hiányzó fogorvos Somogyban. Az adatok szerint nyár óta javult a helyzet a betöltetlen fogorvosi praxisok számát tekintve. A kistelepüléseken azonban gyakran már csak helyettesítő fogorvossal találkozni.

Kovács Gábor

Somogyban mindenütt van működő fogorvosi ellátás, azonban néhol helyettesítéssel kénytelenek megoldani. Viszont ez sokszor azzal jár, hogy a sürgős panaszokkal a betegeknek órákat kell utazniuk a fogorvoshoz. Ezért az egyes vidéki körzetekben élők nincsenek könnyű helyzetben, különösen a kistelepüléseken.

Tavaly nyáron még kilenc tartósan betöltetlen fogorvosi praxis volt Somogyban a legfrissebb. Ez januárra ötre csökkent az Állami Egészségügyi Ellátóközpont friss adatai szerint. Kutason, Csokonyavisontán, Szulokon, Nagyatádon és Marcaliban betöltetlen a fogorvosi állás.

Kutason tartós helyettesítéssel oldották meg a gondot – tudtuk meg Ütő Szabolcs polgármestertől. Tavaly nyugdíjba ment az addig náluk praktizáló fogorvos, jelenleg a nyugdíj mellett helyettesítéssel tölti be ugyanezt a feladatot. Hetente háromszor rendel, Lábodon is elérhetik a betegek. A kutasiak szerint a hiányzó házorvos nagyobb gond, mert őt csak egy-egy órás rendelésre helyettesítik, és nehezen lehet elérni a rendelési időn kívül. A polgármester úgy látja, hogy kevés a fiatal orvos, aki vidéken telepedne le.

Papíron a hivatalos statisztika szerint az országban az egyik legrégebben, vagyis 2004 óta betöltetlen a csokonyavisontai praxis. A valóságban azóta betagozódtak az egyik barcsi körzetbe. Szulokra évek óta helyettesítő fogorvos jár Kadarkútról, aki Homokszentgyörgy, Kálmáncsa, Lad és Patosfa pácienseit is ellátja. Hétfőn Szulokban, szerdán Homokszentgyörgyön, pénteken Kadarkúton fogadja a betegeket. Évek óta helyettesítőként dolgozik, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás a munkáltatója. Hengerics József, Szulok polgármestere elégségesnek tartja a heti egyszeri rendelést a hatszáz lelkes faluban. Emellett Dél-Somogyban is van olyan réteg, amely magánorvoshoz jár Szigetvárra vagy Pécsre fogorvoshoz, ha meg tudja fizetni.

A vidéki körzetek akkor lennének vonzók, ha a fiatal kollégák azt látnák, hogy a finanszírozásból bőségesen meg lehet élni, értékelte a helyzetet Vajda Levente, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának megyei választókerületi elnöke. A letelepedési támogatásnak köszönhetően javult a helyzet, így sikerült rendezni tavaly az évtizedek óta húzódó mernyei körzet ügyét. Vajda Levente a finanszírozást még mindig gyengének tartja, mert átlag havi 800 ezer forint jut egy fogorvosi körzetnek. Ebből az összegből kell fizetni a munkabéreket, az asszisztenst, a felhasznált anyagok és eszközök költségét. Egy kis faluban pedig, ahol a szegényebb sorsú emberek ritkábban csináltatnak fogpótlásokat, kevesebb bevételhez jut a fogorvos.

Kivezetnék az amalgámot a rendszerből

A fenntartási költségekeikre kapott pénz nőtt, de még mindig nem elégséges a működésre, mondta Herczeg Olga, kaposvári fogszakorvos, aki korábban a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatában is betöltött tisztséget. Ezért a fogorvosok a TB-s betegekre kapott összegeket a magánpraxisukból kénytelenek kipótolni. Jelentős anyagi megterhelést a fogorvosoknak, hogy egy uniós szabályozásnak köszönhetően kivezetnék az iparból és az egészségügyből amalgámot. Januártól nem használhatják 18 év alattiak és terhes nők esetében, mint tömőanyagot. Az amalgám szeparátor vásárlása félmillió-másfél millió forintba kerül, erre nem kapnak a fogorvosok állami támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában