Diéta

2018.12.29. 15:30

Le kell dolgozni az ünnepek alatt felszaladt kilókat

A karácsonyi ünnepeket követően és majd az új év első napjaiban is megtelnek a konditermek. A kiadós ünnepi menü miatt felszaladt kilókat szeretnék ledolgozni a termekbe látogatók.

Góz Lilla

Van, aki személyi tréner segítségével, más pedig egyedül edz az egyik kaposvári edzőteremben. Szabó Lajos április óta edz itt. Neje és fia hatására jött az edzőterembe. – Az egészségmegőrzés volt a fő cél, sikerült egy tízest ledobnom már – mondta. – Karácsonykor azért bűnöztünk picit, s már látom, hogy komolyabb diétára és több mozgásra lesz szükség ennek ledolgozására.

– Nagy a család és sok helyen vártak ünnepi menüvel, aminek meg is lett az eredménye – mondta el a haspadon edző fiatal lány. Szeretné a felszaladt pár kilós súlyfeleslegét ledolgozni, ezért jött a kaposvári edzőterembe.

– Az ünnepek után és év elején egyfajta dömping jellemző – mondta el Páli Gábor. A Cutler Gym & Fitness Kaposvár tulajdonosa elmondta: minden második ember megfogadja, hogy életmódot vált, s pár kilótól megszabadul. – Nem szabad azonban azonnal túlságosan megterhelni a szervezetet, a fokozatosság a fő irányelv – mondta.

– Aki kezdőként érkezik, szakmai segítséget vegyen igénybe. Edzőink mind az étkezésben, mint a mozgásban tanácsokkal látják el – tette hozzá Páli Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az étkezésen hatvan százalék múlik, ehhez jön hozzá a fogyást elősegítő kardio jellegű edzés.

– A fogyás formavesztéssel jár, s ahhoz, hogy valaki feszes tudjon maradni, ahhoz kell súlyzóznia is – tette hozzá Páli Gábor. A tapasztalatok szerint a legtöbben a középkorosztályból érkeznek hozzájuk.

– Átlagosan 2-3 kilót hízunk az ünnepek alatt – mondta el Csikor Szandra. A Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum dietetikusa hozzátette: a több napon át tartó ünnepi étkezés megterheli a gyomrot, a májat, az epét, a magas koleszterintartalmú ételek pedig rendkívül ártalmasak a szervezetnek. – Sok esetben hányást, hasmenést okoz a túlzott mennyiségű ételek bevitele, s továbbá kísérő jelenség a teltségérzet és haspuffadás is – jegyezte meg a dietetikus.

Csikor Szandra azt javasolja, hogy a karácsonyt követőn fogyasszunk zsírszegény ételeket, mint például párolt, sült zöldségeket és natúr húsokat grillezve vagy szintén párolva. Kerüljük a rántott, bundázott húsételeket, amelyek bő zsiradékban készülnek. Sütemények helyett pedig főként gyümölcsöket fogyasszunk. Nagyon fontos a napi 2-3 liter folyadékbevitel, amely szénsavmentes víz legyen. Alkohol fogyasztást követően pedig még jobban oda kell figyelni a szervezet hidratálására – jegyezte meg a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában