ég(h)ető segítség

2019.11.25. 11:30

Lelket is melenget a szociális tűzifa az ünnepek előtt

Megérkezett több somogyi településre a szociális tűzifa. A legtöbb faluban az ünnepek előtt kiosztják. A polgármesterek szerint nagy segítség a téli tüzelő az embereknek, hiszen sokan még egy köbmétert sem tudnak a maguk keresetéből vásárolni.

Góz Lilla [email protected]

Méteres rönköket pakoltak pénteken a közmunkások a polgármesterrel Kaposszerdahelyen. A településre is megérkezett a szociális tűzifa, depóhelyükön köbméterenként rakták szét a keményfákat.

– A kezdetek óta pályázunk a szociális tűzifára, idén egymillió 144 ezer forint értékben 53 köbméter tüzelőt tudunk szétosztani – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette: tavaly kevesebb támogatást nyertek, de több fát tudtak vásárolni, azóta emelkedett az ára.

– November végéig adhatják le igénylésüket a szerdahelyiek, a december másodikai testületi ülésen hozunk határozatot és az utána lévő napokban juttatjuk el az átlagban 2-3 köbméter fát a rászorulóknak – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: sok a kisnyugdíjas és a több gyermekes család a faluban, akiknek nagy segítség a tüzelő.

– Ha a tél folyamán érkezik segítségkérés hozzánk, akkor saját forrásból veszünk még, senkit nem hagyunk tűzifa nélkül – mondta Prépost László.

– 126 köbméterre pályáztunk és 107-re kaptunk támogatást, ekkora mennyiséget még sosem sikerült elnyerni, mint most – mondta el Bálint Ildikó, Gige polgármestere. A 400 lelkes faluban a rászorulók fejenként egy köbméter tüzelőt kapnak, amelyet a napokban juttatnak el a lakókhoz a közmunkások az önkormányzat pótkocsis traktorával. – Sok idősnek ez alapozza meg a téli fűtését, az önkormányzat önerőből még vett 15 köbméter fát, hogy semelyik rászoruló család ne maradjon fa nélkül a télre – mondta a polgármester.

Lábodiak kapják a legtöbbet

Bogdán Leila a kaposszerdahelyi önkormányzaton dolgozik, egyedül neveli kislányát. Tavaly is igényelte a tüzelőt, idén is már beadta a kérelmét. – Sok a havi költség és nagyon jól jön a tűzifa, ugyanis erre már nem marad a pénzből – mondta lapunknak.

223 település vásárolhat idén több mint 400 millió forint értékben szociális célú tüzelőanyagot. Nyolc év alatt a keretösszeg ötszörösére emelkedett, idén öt milliárd forintot biztosít a kormány erre a célra. Somogyban Kára község oszthatja a legkevesebbet, a legtöbbet pedig Lábod önkormányzata. A program az ötezernél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A nyertes önkormányzatoknak a vásárolt tüzelőanyagot 2020. február 17–éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak. Somogyban a legtöbb település a Sefag Zrt.–től rendeli a tűzifát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában