rizikós húzás

2020.02.21. 09:00

Már a gyerekek is a szerencsére bízzák a családi vagyont

A Szerencse Játék Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tavaly indított közös felvilágosító programot a szerencsejáték-függőség ellen. Ennek érdekében az országban hét információs pont működik az érintetteknek, az egyik Kaposváron.

Kovács Gábor

online fogadás

Fotó: Kallus György

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tavaly indított közös felvilágosító programot a szerencsejáték-függőség ellen. Ennek érdekében az országban hét információs pont működik az érintetteknek, az egyik Kaposváron.

A függő így eljuthat szociális ellátóhelyekhez, intézményekhez, szervezetekhez amelyek segítséget tudnak számára nyújtani. A megkeresés módja lehet személyes, telefonos vagy érkezhet e-mailben az információs pontra, de általában nem az érintett jelentkezik, hanem a hozzátartozó.

– Az infoponton új problémák kerültek előtérbe a közelmúltban – mondta Bacza Barbara, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári munkatársa. – Azt tapasztaltuk, hogy egyre fiatalabbak a veszélyeztetettek, már a 15 és a 17 éves korosztály is. Prevenciós foglalkozásokat tartunk kaposvári középiskolás és általános iskolás tanulóknak, és a foglalkozásokon elmondják, hogy bizony a gyerekek hozzányúlnak a szülők bankkártyájához is.

Volt olyan somogyi eset, amikor a függő elől a család már minden értéket elrejtett, mert bármit megpróbált pénzzé tenni. Másnál a függőség odáig fajult, hogy bűncselekményt követett el, hogy eljátszható pénzhez jusson. A szegényebb rétegekben a kártyajáték népszerű, a magasabban kvalifikáltak körében az online szerencsejáték hódít.

Az utóbbi esetében jobban el lehet bújni, mert még a környezete is nehezen veszi észre, ha valaki bevonul egy szobába az okostelefonnal. A szerencsejáték-függőség ma már vegyesen terjed a nők és a férfiak körében, és az a tapasztalat, hogy az összeg nem számít, bármennyit el tudnak játszani. A Szerencsejáték Zrt. próbálja megóvni a játékosait, léteznek önkorlátozó limitek, önkéntes kitiltások.

Gyógymódként működnek az egyéni és csoportos terápiák, illetve rehabilitációs intézetek, hangsúlyozta Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány Kaposvári Addiktológiai Központjának intézményvezetője.

– Fontos, hogy amikor a játék függőséggé válik, akkor az érintett tudjon segítséget kérni, és forduljon szakemberhez – jelentette ki Kovács Gergely. – Lényeges az is, hogy a társadalom betegségként tekintsen a szerencsejáték-függőségre, és ne akaratgyengeségnek tartsa. Sok esetben a jelenségnek neurobiológiai, pszichológiai, esetleg szociális, otthoni családi háttere van.

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ingyenesen hívható segélyvonala a 061411-6778-as számon, a kaposvári információs pont pedig a Pécsi utca 52. szám alatt a 06-30/726-4409-es telefonszámon működik hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában