Segítség

2019.03.28. 11:30

Mi is építhetünk: hotelben pihenheti ki a méh a porzást

Egy apró segítséggel, az úgynevezett „méhecskehotellel” és „darázsgarázzsal” sokat lehet tenni a szelíd rovarok szaporodásáért, erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Marosi Gábor

A fából, téglából vagy más anyagból készült peterakó helyet bárki könnyedén elkészítheti a háza körül. – Különböző méretű járatokat kell fúrni a tárgyakba – fogalmazott Molnár Marcell, az MME kaposvári csoportjának elnöke. – Használhatunk fatuskót, téglát, de nádszálakat is ehhez. Az előbbi kettőnél az a lényeg, hogy más-más méretű lyukakat fúrjunk bele, majd a rovar kiválasztja a neki megfelelő helyet.

– Nagy szükség van ezekre az ember alkotta járatokra – folytatta Molnár Marcell. – Ezeken helyeken rakják le petéiket az apró állatok és amint végeznek vele befalazzák agyaggal a bejáratot és egy másik lyukba raknak petét. Segíteni kell a rovarokat, hiszen nagyon hasznosak. Van közöttük olyan méh, amelyik nem családban, hanem magányos él és a többi társához hasonlóan beporozza a növényeket. A fürkész darazsaknak is fontos, hogy minél többen legyenek, ezek a rovarok ugyanis hernyókat és egyéb kártevőket is elpusztítanak. A „darázsgarázst” és a „méhhotelt” érdemes olyan helyre tenni, ahol sokat süt a nap, mert ahhoz, hogy kikeljenek a lárvák melegre van szükség – hangsúlyozta az MME kaposvári csoportjának elnöke.

Molnár Marcell hozzátette: érdemes minél hamarabb elkészíteni a szaporodóhelyeket, de konkrét időpont nincs megszabva. A rovarok folyamatosan rakják le petéiket, hogy nyárra minél több utódjuk legyen. „Darázsgarázst” és „méhhotelt” nem kell évente építeni. A lárvák ugyanis miután kikelnek kirágják, kikaparják magukat az agyaggal bezárt lyukból, így a járat a következő évben is használható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában