fotók

2020.01.23. 19:40

Molnár Piroska lett Kaposvár díszpolgára

Napjainkban válik valósággá a több mint száz éve megjövendölt jóslat Kaposvár fényes jövőjéről, és ezt a közösség ereje érte el – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere ünnepi beszédében a megyeszékhely születésnapján.

Kovács Gábor

Az ünnepi közgyűlést a felújított Csiky Gergely Színház falai között tartották, és a rendezvény vendége volt Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, valamint Varga László katolikus megyéspüspök. 147 évvel ezelőtt lett rendezett tanácsú város Kaposvár, a város napján erre az évfordulóra emlékeztek. A színházban közösen ünnepeltek a kaposvári közélet, gazdasági és kulturális élet kiválóságai, az intézmények vezetői.

– Kaposvár mérföldes léptekkel halad a fejlődés útján, és nem egy nagyobb vidéki várost megelőzött már, és ez a fejlődés a törvényhatósági jogú városok rangjára emelte, ami egy nagyszabású fejlődés záloga lesz – idézte Szita Károly az 1914-es Borovszky monográfiát a város múltjáról a Magyarország vármegyéi és városai (1896-1914) című sorozatból. Egy sorsfordító és erőt sugárzó jövőkép bontakozott ki egykor a történészek műveinek lapjain a somogyi megyeszékhelyről, és a fenti sorokba rejtett próféciát később a kaposváriak tettvágya valósította meg.

A történelem azonban sokáig nem segítette a felemelkedést: Szita Károly kitért Trianonra, 1956-ra és 1989-re, amíg elérkeztünk a mához.

– A város felébredt Csipkerózsika álmából, meglelte értékeit, és szorgos munkába fogott – jelentette ki a polgármester. – A régen jövendölt reményt most teljesítjük be. Sűrű éveken vagyunk túl, de Kaposvár a virágkorát éli. XXI. századi várost építünk, hogy kivívjuk a minket megillető helyet.

Szita Károly hozzátette: a közösség olyan közös erő, amellyel megóvhatjuk azt, amiért eleink dolgoztak, a ma végzett munka pedig unokáink jövőjéről szól. Azonban ne felejtsünk el emlékezni a mögöttünk hagyott évtizedekre, mert e nélkül sérülékeny lehet a mostani bőség. Számára a legfontosabb a közösséget megtartani, mert hite szerint nem a kő és a tégla oltalmaz, hanem a lelkek közössége. Kaposvár erejét a polgárai adják, ezért a város születésnapján köszönetet mondott valamennyiük munkájáért és tisztes helytállásáért.

A sportolókat is elismerték

Az utóbbi időszakban a legkiválóbban teljesítő sportembereket is kitüntették a városnapon, és kiosztották az év sportolói díjakat 2020-ban. Az elismerés birtokosa lett Szerencsés-Miklai Zsanett, az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Club játékosa, Boros Bence, a Kaposvári Judo Klub versenyzője, valamint együttesen a Kaposvári Rákóczi FC labdarúgócsapata. A díjazottak, illetve az edzők a színpadon vették át a kitüntetéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában