tanulmány

2020.06.19. 09:30

Műtrágya okozza a Balaton algavirágzását

Az algavirágzás hatásait tanulmányozták az amerikai Stanford Egyetem kutatói a Balatonon és a világ 70 másik taván.

Koszorus R.

Jeff Ho, az egyetem környezetkutatójának vezetésével 6 kontinens 33 országában készült nyári műholdfelvételeket elemeztek a tudósok.

A jelenségre egy, a tavalyi extrém algavirágzásról készült kép a NASA Earth Observatory oldalán hívta fel a figyelmet, hiszen világszerte terjed.

A Stanford Egyetem munkatársai 28 év alatt készült 32 ezer felvételt elemeztek, s számítógép segítségével összehasonlításokat végeztek rajtuk. Megkeresték azokat az infravörös-közeli jeleket, amelyeket a fitoplankton révén tömegesen jelen lévő klorofill mutat és kiválogatták a felvételek közül az intenzívebb algavirágzásokat.

Az összehasonlító vizsgálatok alapján az elmúlt 28 év alatt az egyes tavaknál javult, másoknál romlott a helyzet: 8 esetében romlott és a romlás fokozódott. Sok esetben az algák toxikus anyagokat termelnek, ami kihat a vízi élővilágra, a mezőgazdaságra, vagy épp az ivóvíz-ellátásra.

Az algavirágzások egyik fő oka a tavakban felhalmozódott tápanyag, amely a befolyó víz által bemosott műtrágyából érkezik.

A megvizsgált 71 tó közül mindössze 6 esetében találtak javuló tendenciát, ezek közt a mi Balatonunk is ott van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában