Fotók és videó

2019.04.02. 14:00

A Balaton közepéről jelzi a vihart az okoslámpa

Mostantól 7 hónapon át újra jelzőfények figyelmeztetnek az időjárási veszélyhelyzetekre. A balatoni viharjelző rendszer Európában egyedülálló, vízre telepített okoslámpákkal bővült.

Kolumbán Tünde

Innovatív újítással bővült a balatoni viharjelző rendszer: Keszthely, Siófok és Szigliget térségében jelzőállomásokat helyeztek el a vízben. – Ez egy olyan technológia, amit eddig csak tengereken használtak, az édesvízi alkalmazása teljesen egyedülálló – mondta Bartók Péter, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. A viharjelzési szezon indítása alkalmából tartott siófoki eseményen Bartók Péter arról is beszélt, hogy a Balaton projekt mérföldkő nemcsak a katasztrófavédelem számára, hanem a balatoni viharjelzés történetében is. A Balaton régió biztonságára a program keretében 1 milliárd forintot költenek.

 

Folyamatosan cserélik le a régi villanófényeket jól látható ledes lámpákra, s további öt új viharjelzővel bővült a rendszer Balatonedericsen, Szárszón, Szepezden, a tihanyi kikötőben és a keszthelyi öbölben. A viharjelzés mellett a járműpark is bővült három mocsárjáróval. A viharjelzési szezon egyébként a keleti medencében első fokú viharjelzés mellett kezdődött.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke azt mondta: bár az előrejelzések a szuperszámítógépeknek köszönhetően egyre pontosabbak, az OMSZ emellett is arra törekszik, hogy csökkentsék az előrejelzésekben rejlő bizonytalanságot. – A célunk a kiadott első fokú viharjelzések számának csökkentése azért, hogy a fürdőzők minél tovább maradhassanak a tóban – mondta Radics Kornélia. Kitért arra is, hogy a globális felmelegedés hatására az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, erre számítani kell a közeljövőben is. A balatoni viharjelző rendszer jelentősége és a viharjelzésben részt vevő szakemberek felelőssége ezért egyre nagyobb.

A balatoni viharjelzési idény indulásával a vízirendészet számára is elkezdődik a szezon. Verb István, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője elmondta: minden őrsükön lesz elegendő hajó ahhoz, hogy a feladataikat idén is el tudják majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában